Om de sociale acceptatie en de veiligheid van homoseksuelen en lesbiennes in Utrecht te verbeteren, gaat Utrecht het actieplan ‘Gewoon homo zijn in Utrecht' uitvoeren. De speerpunten zijn: veiligheid van homoseksuelen en lesbiennes verbeteren, voorlichting in het onderwijs en meer aandacht besteden aan zorg voor homoseksuele ouderen.

Samen met belangenorganisatie COC, onderwijsinstellingen, politie, welzijn en zorginstellingen wordt de komende jaren een aantal projecten uitgevoerd. Hiermee is de gemeente Utrecht één van de vier landelijke koplopers in acceptatie van homoseksualiteit.

GroenLinks-wethouder Cees van Eijk vindt het nodig om fors in te zetten op homodiscriminatie. ,,Het afgelopen jaar is de acceptatie van homoseksuele mannen en  vrouwen afgenomen. Hoewel homoseksualiteit een aantal jaar geleden breed geaccepteerd werd, tonen onderzoeken aan dat homoseksuelen nu in toenemende mate worden geconfronteerd met discriminatie. Vooral jongeren staan minder tolerant tegenover homoseksualiteit. Daarom is, in het kader van het Uitvoeringsprogramma diversiteit en integratie, het actieplan ‘Gewoon homo zijn in Utrecht’ gemaakt.

Maatregelen

Om de veiligheid van homo’s te vergroten komt er een campagne om duidelijk te maken dat homohaat onacceptabel is. Ook gaat de gemeente duidelijker communiceren waar mensen met klachten over discriminatie zich kunnen melden. De drempel om aangifte te doen wordt verlaagd en de politie surveilleert scherper op voorkomen van geweld tegen homo’s.

Om sociale acceptatie te vergroten worden afspraken gemaakt met schoolbesturen over voorlichting over homoseksualiteit in het onderwijs. Ook worden op scholen en in buurthuizen huisregels opgesteld voor omgang met homo’s en worden jongerenwerkers getraind in het signaleren en bespreekbaar maken van homohaat.

Zichtbaarheid

Om de zichtbaarheid van homo’s te vergroten in de stad, worden initiatieven van Villa Lilla en het  Midzomergrachtfestival, dat 13 juni weer van start gaat, financieel ondersteund. Ook wordt homoseksualiteit waar mogelijk meegenomen in de Utrechtse stadspromotie. De groeiende groep oudere homoseksuelen blijkt soms onbegrip voor hun seksuele geaardheid in hun woon-en leefomgeving te ondervinden. Mogelijkheden voor een ‘roze zorgketen’ voor hen worden onderzocht. Tevens wordt bekeken of voorlichting over homovriendelijke zorg kan worden meegenomen in zorgopleidingen.

Het actieplan heeft een looptijd van vier jaar en er wordt ruim € 0,7 miljoen voor vrij gemaakt. Hierin zit ook het bedrag van € 200.00 dat minister Plasterk toe heeft gezegd aan Utrecht bij de ondertekening van de koplopersovereenkomst lesbo-homo emancipatiebeleid op 5 maart dit jaar.