Veel inwoners van Utrecht zullen blij zijn dat de jaarwisseling waarschijnlijk een stuk rustiger gaat worden in de stad. Uit onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren, blijkt dat meer dan de helft van de Utrechters voorstander is van een vuurwerkverbod. “Veel mensen zien op tegen oud en nieuw vanwege het vuurwerk. Toen afgelopen jaar geen vuurwerk afgestoken mocht worden vanwege corona, was dat voor velen een grote opluchting,” reageert Van Heuven. Het verbod zal ook leiden tot minder leed en verwondingen door vuurwerk, vooral ook bij omstanders. Mede daarom zijn ook veel handhavers voorstander van een verbod, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. “Het is natuurlijk absurd dat we onder het mom van traditie elk jaar zoveel ongevallen, stress en luchtvervuiling zouden moeten accepteren,” vult De Boer aan. “Oud en Nieuw moet weer voor iedereen een leuk feest worden.”  

Maatwerk 

In de brief staat dat vuurwerk, als het aan de burgemeester ligt, alleen nog afgestoken mag worden op bepaalde locaties als een buurt daar specifiek om vraagt. “Het is belangrijk om samen met buurten te kijken waar de behoefte ligt en vervolgens een alternatieve viering te organiseren waar iedereen van kan genieten,” zegt Van Heuven. Voor de rest van de gemeente wil Dijksma het afsteken van sier- en knalvuurwerk voor particulieren gaan verbieden.  

Initiatiefvoorstel 

Vorig jaar dienden GroenLinks en de Partij voor de Dieren samen een initiatiefvoorstel in om het afsteken van vuurwerk door particulieren te verbieden. Behandeling van dat voorstel werd uitgesteld, omdat de regering met een eenmalig landelijk vuurwerkverbod kwam vanwege corona. “Soms moet je iets langer wachten” zegt De Boer, “en we zijn er natuurlijk ook nog niet, maar dit is een mooi voorstel. Natuurlijk zullen sommige mensen hiervan schrikken, maar ik denk dat het met dit verbod net zo zal gaan als met het verbod op roken in cafe’s: eerst roepen sommige mensen moord en brand, maar als zo’n verbod er eenmaal is, is bijna iedereen er blij mee”. Het concrete voorstel voor het vuurwerkverbod wordt na de zomer verwacht.