Vragen over stiekeme kap bomen Amelisweerd

GroenLinks stelt donderdag samen met de Partij voor de Dieren, PvdA en ChristenUnie mondelinge vragen over het kappen van bomen langs de A27. Volgens Rijkswaterstaat gaat het om snoeiwerk en achterstallig onderhoud. De partijen vrezen echter dat er onomkeerbare stappen gezet worden ter voorbereiding op de verbreding van de snelweg langs Amelisweerd.

Er is in Utrecht veel verzet tegen de verbreding van de A27 naar 2x7 rijbanen. De gemeente Utrecht verzet zich al jaren, en ook de provincie is geen voorstander. Momenteel loopt er een beroep van Kerngroep Ring Utrecht en de Vrienden van Amelisweerd bij de Raad van State, waarvan de uitspraak dit najaar wordt verwacht. Rijkswaterstaat heeft herhaaldelijk laten weten geen onomkeerbare stappen te zullen nemen, voordat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan. Het kappen van deze bomen lijkt hiermee in strijd.

GroenLinks raadslid Brechtje Paardekooper: “Het lijkt erop dat Rijkswaterstaat stiekem alvast wil kappen, onder het mom van ‘noodzakelijk onderhoud’ en ‘snoeiwerk’”. Paardekooper verwijst naar 1982, toen er in één dag 465 bomen werden gekapt voor de voltooiing van de A27. Dit was pas mogelijk nadat door ongeveer 600 ME-ers was ingegrepen tegen de actievoerders die het natuurgebied wilden beschermen.

GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren willen van het college weten of het klopt dat voor deze bomen normaal gesproken een kapvergunning vereist is, wie het bevoegd gezag heeft en of er toestemming gegeven is. Ook vragen zij hoe burgers bezwaar kunnen maken en of Rijkswaterstaat deze bomen zal compenseren.