Vragen GroenLinks en D66 over rechtsbijstand mensen met laag inkomen

Gisteren demonstreerden advocaten bij de Utrechtse rechtbank tegen landelijke bezuinigingen op rechtsbijstand. GroenLinks en D66 willen weten wat deze bezuinigingen betekenen voor Utrechters en stellen vragen aan het college. GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink: “Iedere Utrechter moet toegang hebben tot ons rechtssysteem. Juist voor mensen met weinig geld is het belangrijk dat zij bezwaar kunnen maken wanneer zij denken dat een beslissing van de gemeente onjuist is.”  

Door de landelijke bezuinigingen wordt rechtshulp ontoegankelijker: in sommige rechtsgebieden is er geen gesubsidieerde rechtshulp meer, de rol van advocaten wordt kleiner en mensen moeten meer zelf gaan betalen. Gevreesd wordt dat juist de mensen die het rechtssysteem het hardste nodig hebben, hierdoor het moeilijkste hun recht kunnen halen.  

In een gemeente kunnen mensen bijvoorbeeld een beroep doen op het recht door bezwaar te maken tegen een beslissing van de afdelingen werk & inkomen, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en belastingen. GroenLinks en D66 willen weten hoe vaak dit voorkomt en wat het college gaat doen om ervoor te zorgen dat deze mogelijkheid ook toegankelijk blijft voor mensen met een laag inkomen. Ook roepen de partijen het college op om een signaal aan Den Haag te geven dat er niet beknibbeld mag worden op de rechtsbijstand.