GroenLinks-raadslid Patricia Wijntuin heeft vanavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad mondelinge vragen gesteld over het verdwijnen van het Straatnieuws. Het raadslid vindt het belangrijk dat de ongeveer tachtig straatverkopers ondersteund worden bij het vinden van een andere bron van inkomsten en bij hun dagbesteding. "We moeten voorkomen dat zij door het verdwijnen van de krant terugvallen en weer in de problemen komen", zegt Wijntuin.

Op 23 juni 2012 verschijnt de laatste editie van het Straatnieuws in Utrecht. Na twintig jaar komt er een eind aan dit mooie initiatief. "Utrecht was de eerste stad in Nederland die startte met Straatnieuws. Het stoppen van de krant heeft een enorme impact op het sociale leven van de huidige verkopers, maar ook op de vrijwilligers. Voor veel van hen is de verkoop een belangrijke bron van inkomsten. Maar ook een belangrijke vorm van dagbesteding en een manier om in contact te komen met andere mensen. Kortom het gaf en geeft mensen het gevoel mee te tellen in de samenleving", aldus het raadslid.

Lees hieronder de mondelinge vragen:

1.
Het bestuur en de stichting Straatnieuws zijn druk bezig met het zoeken naar oplossingen voor met name de vrijwilligers, voor de continuering van de dagbestedingsactiviteiten. Voor de groep verkopers blijkt dat minder eenvoudig te zijn. Welke mogelijkheden, qua dagbesteding, ziet de wethouder voor deze groep? En is hierover contact geweest met het bestuur van Straatnieuws?

2.

GL heeft vernomen dat Barka, die zich ontfermt over de opvang en repatriëring van voornamelijk Polen, ernstige zorgen heeft over de consequenties van het stoppen van Straatnieuws. Zij vrezen een terugval in het herstel van hun cliënten. Een deel van de straatverkopers is afkomstig uit Oost-Europa. Ook GroenLinks heeft daar zorgen over. Heeft de wethouder al contact gehad met Barka en de andere opvanginstellingen. Zo nee, is de wethouder bereid dit op korte termijn te doen en in gesprek te gaan over de ontstane situatie?

3.

Is de wethouder om terugval van herstel en problemen op straat te voorkomen, bereid om op korte termijn met opvanginstellingen, dagcentra en dagloon te kijken hoe de straatnieuwsverkopers doorgeleid kunnen worden naar een andere vorm van dagbesteding en inkomstenverwerving? En dit ook te communiceren aan de Stichting Straatnieuws?

De wethouder antwoordde dat er een groep is die in aanmerking komt voor dagbesteding, waaronder een kleine groep Straatnieuwsverkopers. Voor hen zal gekeken worden wat mogelijk is.

Op vraag twee zei de wethouder dat er natuurlijk contact is met Barka. Hij zal echter pas bij de tussenevaluatie van het werk van de stichting, na de zomer, kijken wat voor impact het stoppen van het straatnieuws voor de doelgroep van Barka heeft.

Op de laatste vraag zegde de wethouder toe dat hij in gesprek gaat met onder andere bureau Dagloon en andere instellingen, zoals Stadsbrug, om te kijken wat er voor de groep OGGZ'ers onder de Straatnieuwsverkopers mogelijk is.