Op het terrein van de Veemarkt komen 500 nieuwe woningen, waarvan 40 procent sociale koop- en huur. Voor het complex zelf is geen nieuwe plek binnen de gemeente gevonden, waardoor de Veemarkt in 2011 definitief de deuren sluit.
De gemeenteraad heeft in 2005 al besloten dat er woningen moeten komen op het huidige terrein van de Veemarkt. De afgelopen jaren is nog gezocht naar een betaalbare locatie om het Veemarktcomplex naartoe te verplaatsen, maar dat is niet gelukt. Het college heeft daarom besloten om het Veemarktcomplex definitief te sluiten.
Verplaatsing van het Veemarktcomplex in Utrecht zou circa 45 miljoen euro gaan kosten. Dat vindt het college een onverantwoorde uitgave. De exploitatie van het Veemarktcomplex is geen gemeentelijke kernactiviteit, die de gemeente zelf risicodragend uit moet voeren. Bij de afweging heeft ook de economische functie van het complex voor de Utrechtse economie een rol gespeeld.
De meeste activiteiten op het Veemarktcomplex hebben maar een beperkte functie voor de inwoners van de stad.
Gesteld voor de keuze voor woningbouw of het doorgaan met de huidige Veemarkt kiest het college voor het belang van woningbouw. De vraag van Utrechters naar woningen blijft onverminderd groot en het bouwen van ten minste vijfhonderd woningen op het Veemarktterrein is van groot belang voor de stad. Alle woningen worden duurzaam gebouwd en 40 % zal sociale woningbouw zijn. Het college hoopt binnen een paar weken de uitgangspunten voor woningbouw op dit terrein te kunnen presenteren.
Het college probeert nog wel een alternatieve plek te vinden voor een aantal sociaal maatschappelijke evenementen die nu in de Veemarkt worden georganiseerd. De Utrechtse Bazaar kan bijvoorbeeld op Leeuwesteijn Zuid terecht.