Pepijn Zwanenberg

Van wie is Utrecht eigenlijk?

Recent werd bekend dat de Amsterdamse woningmarkt inmiddels voor een groot deel in handen is van investeerders, ondernemers en rijke families. Omdat deze beleggers in staat zijn een ‘knock-outbod’ te doen op een huis wat te koop staat, prijzen ze particulieren uit de markt. Vervolgens transformeren ze de panden in dure huurwoningen. GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg wil weten of dergelijke praktijken ook plaatsvinden in Utrecht en stelt daarom schriftelijke vragen.

“Voor starters en mensen met een lage- en middeninkomens wordt het steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden. De Utrechtse woningmarkt staat onder enorme spanning. Als we niet oppassen wordt wonen in Utrecht alleen voor de happy few. GroenLinks wil dat Utrecht een stad voor iedereen is.” zegt Zwanenberg.

Zwanenberg wil daarom weten hoe groot de rol is van beleggers op de Utrechtse woningmarkt. “Hoeveel procent van de Utrechtse woningen werd het afgelopen jaar gekocht door beleggers? Is er op de Utrechtse woningmarkt ook sprake van dominantie door een handjevol grote spelers? GroenLinks vindt het belangrijk dat het college hier onderzoek naar doet.” aldus Zwanenberg