GroenLinks wil dat de gemeente er alles aan doet om de uitstroom van bewoners van de Utrechtse hostels naar reguliere zelfstandige woonruimte te bevorderen. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die woordvoerder Patricia Wijntuin vandaag aan het college heeft gesteld. Vorige week vrijdag werd gevierd dat de Utrechtse hostels tien jaar bestaan. "Een mooi voorbeeld van hoe gemeente, zorginstellingen en dak- en thuislozen zelf het heft in hand hebben genomen", zegt Wijntuin.

De hostels doen het namelijk erg goed. De bewoners wonen en leven er in een stabiele situatie. Zo stabiel dat enkele medewerkers aangeven dat ongeveer dertig tot veertig procent van de bewoners toe is aan een nieuwe stap, zegt het raadslid. "Zij willen hun verslaving afbouwen en zelfstandig gaan wonen. Die zelfstandigheid kan het stoppen met drugs of alcohol een stuk makkelijk maken. Cliënten mogen in hostels immers gewoon gebruiken."

In het actieplan Wonen en Woonvoorzieningen 2010-2014 heeft het college toezeggingen gedaan en een inspanningsverplichting op zich genomen. In samenwerking met de woningbouwcorporaties zouden een veertigtal woningen beschikbaar worden gesteld voor voormalig dak- en thuislozen die toe zijn aan die nieuwe stap. "Zolang deze woningen niet beschikbaar zijn, kunnen cliënten, hoe graag ze zelf ook willen, niet doorstromen zelfstandige woonruimte. Met het risico ontmoedigd te raken", besluit Wijntuin.

Dit alles leidt tot de volgende vragen.

1.

Is het college het met GroenLinks eens dat het belangrijk is om de doorstroom/uitstroom vanuit de hostels te bevorderen en dat dit alleen mogelijk is als er voldoende woningen zijn?

2.
Het college heeft omtrent de beschikbaarheid van woningen afspraken gemaakt met de woningbouwcorporaties. Wat is de stand van zaken? Zijn er inmiddels woningen beschikbaar en hoeveel? En is daarbij ook gelet op spreiding over de stad?

3. Zijn er aanvullende afspraken nodig om het aantal woningen voor ex dak- en thuislozen te laten stijgen? Welke afspraken kan het college nog maken?

4. Is het mogelijk om de stilstand op de woningmarkt te benutten om extra woningen vrij te maken voor ex-dak- en thuislozen?

5. Welke afspraken heeft het college gemaakt met de betreffende opvanginstellingen om de door- en uitstroom op gang te blijven houden, opdat cliënten niet ontmoedigd raken?