Foto: Jan-Kees Steenman

Utrechts regenboogzebrapad opgenomen in collectie Centraal Museum

Het regenboogzebrapad op de Lange Viestraat, dat binnenkort haar vijfjarig bestaan viert, is vrijdagochtend door het Centraal Museum Utrecht toegevoegd aan de collectie stadsgeschiedenis.

Het iconische regenboogzebrapad kwam er op initiatief van GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg en is het eerste permanente regenboogzebrapad ter wereld. Het staat voor de gedachte dat Utrecht een stad is waar iedereen welkom is, ongeacht geaardheid, geloof of overtuiging. Na Utrecht volgden tientallen andere steden en nog steeds komen er bijna maandelijks regenboogzebrapaden bij.

Vrijdagochtend vond de officiële overhandiging plaats in de tuin van het Centraal Museum door Pepijn Zwanenberg. Het GroenLinks-raadslid is enthousiast: “Diversiteit vieren we niet alleen op bijzondere dagen als de Canal Pride of tijdens het Midzomergrachtfestival, maar alle dagen van het jaar. Het regenboogzebrapad past bij de sociale stad die Utrecht is en ik ben enorm trots dat het nu is opgenomen in de collectie van het Centraal Museum.”

In de tuin van het Centraal Museum is tijdelijk een regenboogzebrapad aangelegd dat zal blijven liggen tot het einde van het Midzomergracht Festival. Bij het regenboogzebrapad op de Lange Viestraat komt een bordje met informatie en dat het is opgenomen in de collectie van het Centraal Museum.