De huismus, de spreeuw en de gierzwaluw verkeren in moeilijkheden. Deze en andere stadsvogels zijn de laatste jaren sterk ik aantal achteruit gegaan, onder meer door het verdwijnen van nestgelegenheid. GroenLinks raadsleden Steven de Vries en Pepijn Zwanenberg maken zich zorgen en willen dat de gemeente de beestjes een handje helpt.

"Dat kan bijvoorbeeld door bij de inrichting en het beheer van groen rekening te houden met de wensen van de vogels", zegt De Vries. Met vrij eenvoudige maatregelen kunnen onze gevleugelde vrienden geholpen worden. GroenLinks heeft onlangs aan het college gevraagd om bij bouwplannen expliciet rekening te houden met stadsvogels door deze plannen uit te werken in samenspraak met een stadsvogeladviseur.

 

  1. Is het College bekend met het initiatief uit Nijmegen waar men zich inspant om stadsvogels te beschermen en te bevorderen?
  2. Hoe is het in Utrecht gesteld met de aantallen en leefomstandigheden voor stadsvogels?
  3. Voert de Gemeente Utrecht overleg met de Vogelbescherming of de Stadsvogeladviseur over de leefomstandigheden voor stadsvogels? Zo neen, waarom niet?
  4. Maakt de Gemeente Utrecht gebruik van de checklist “natuurvriendelijke maatregelen aan gebouwen” die de Vogelbescherming i.s.m. BAM Utiliteitsbouw heeft ontwikkeld? Zo neen, waarom niet?
  5. Is het College bereid om net als in Nijmegen maatregelen te treffen en informatie te geven aan inwoners over bescherming van stadsvogels en hun aanwezigheid te bevorderen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen?