GroenLinks is bezorgd over plannen van de gemeente om bij Utrechtse studenten aan te gaan bellen. Hiermee zou fraude met het gebruik van studiefinanciering opgespoord moeten worden. "Natuurlijk zijn wij tegen het misbruik van studiebeurzen, maar dit is een landelijke uitkering. Waarom zou de Gemeente Utrecht hier voor moeten opdraaien", zo vraagt raadslid Steven de Vries zich af.
Utrecht is met zijn ruim 65.000 studenten, 25 studentenverenigingen en de centrale ligging bij uitstek de studentenstad van Nederland. Volgens De Vries zou het beter zijn om de inspecteurs in te zetten om huisjesmelkers verder aan te pakken. De Gemeente Utrecht denkt zo'n honderd keer per jaar een controle uit te zullen voeren. "Wat gaat het kosten om maar liefst honderd keer per jaar een dergelijke controle uit te voeren", vraagt De Vries zich af.
Vanavond stelt GroenLinks raadslid Steven de Vries daarom de volgende mondelinge vragen aan het college:
1. Klopt het bericht van RTV Utrecht dat Utrechtse studenten door onze gemeentelijke inspecteurs gecontroleerd gaan worden op fraude? Zo neen, hoe zit het dan wel precies?
2. Worden er gemeentelijke middelen ingezet om deze landelijke handhavingstaak over te nemen?
3. Hoe ziet de feitelijke inzet van de Gemeente Utrecht eruit? Bestaat onze handhavingstaak in dit geval alleen uit het aanbellen op woonadressen of rechercheren wij ook naar vermeende fraudegevallen?
4. Wat gaat het de Gemeente Utrecht kosten om maar liefst “honderd keer per jaar” een dergelijke controle uit te voeren en hoe verhoudt dit zich tot de keuzes die zijn gemaakt in het handhavingsprogramma?
5. Ontvangt de Gemeente Utrecht een vergoeding van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor het overnemen van haar handhavingstaak?
6. Worden onze gemeentelijke inspecteurs vaker ingezet voor niet-wettelijk verplichte handhavingstaken in het kader van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA)? Zo neen, waarom in dit geval dan wel? Zo ja, kan het college de raad hierover informeren?