Donderdagavond stemde de gemeenteraad in met nieuwe plannen om Utrecht toegankelijker te maken. GroenLinks is blij dat er meer aandacht komt voor sociale toegankelijkheid, zoals  begrijpelijke taal in brieven van de gemeente en sport voor mensen met een beperking. En dat er bij het maken van de plannen goed samengewerkt is met de stad en belangenorganisaties.

GroenLinks raadslid Marcel Vonk: “De afgelopen maanden hebben we door de coronamaatregelen allemaal ervaren hoe het is om na te moeten denken over hele basale dingen. Moet ik de bus wel nemen? Hoe kan ik naar de supermarkt? Kan ik mijn familie wel bezoeken? Ik ben trots op de nieuwe plannen voor toegankelijkheid, want er zijn een hoop Utrechters voor wie zulke basisvragen niet alleen een probleem in coronatijd zijn.”

Het betrekken van mensen met een beperking staat bij nieuwe plannen voorop: ‘Niets over ons, zonder ons’. In het debat deed GroenLinks een voorstel om een evaluatie hiervan in de jaarrapportages op te nemen, zodat de raad kan controleren of er verbeteringen nodig zijn. Dit voorstel haalde een meerderheid van de stemmen.

Daarnaast vroeg GroenLinks aandacht voor de bureaucratie van regelingen en formulieren waar veel mensen met een beperking tegenaan lopen. De wethouder zei hierop toe om samen met deze mensen te gaan kijken naar mogelijkheden om het papierwerk en bijbehorende stress te verminderen.