Door een aangenomen motie van GroenLinks wordt Utrecht een jeugdloonvrije gemeente. Dit betekent dat het jeugdloon voor jongeren van 18 tot 23 jaar wordt afgeschaft.

‘Als je 18 bent mag je stemmen en trouwen, kortom: je bent volwassen, maar je krijgt een onvolwassen loon,’ aldus GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer. ‘Terwijl jongeren van 18 jaar en ouder wel gewoon volwassen kosten maken voor bijvoorbeeld levensonderhoud en huur.’

De strijd om het afschaffen van het jeugdloon werd met succes gevoerd door Young & United. De jongerenorganisatie haalde 130.000 handtekeningen op. Als dank voor haar inzet kreeg De Boer van Young & United een straatnaambord van Utrecht met de ondertitel Jeugdloonvrije gemeente. ‘Het bord hangen we op de fractiekamer.’

In Nederland geldt op dit moment een wettelijk minimumjeugdloon voor jongeren tot 23 jaar. In de Tweede Kamer is een motie aangenomen om het minimum jeugdloon ‘substantieel te verhogen’. Deze motie is ingediend door D66 en is gesteund door GroenLinks, SP, PvdA, 50Plus, PvdD, CU, GRKO.

De motie Utrecht jeugdloonvrij is mede ondertekend door de PvdA, Student & Starter, D66, de SP en de Partij voor de Dieren. De motie draagt het college op om aan werknemers van 18 jaar en ouder minimaal het volwassen minimumloon te betalen, om in overleg met de vakbonden de Utrechtse rechtspositieregeling aan te passen en als voorzitter van de arbeidsmarktregio Midden-Nederland bedrijven en andere gemeenten op te roepen ook het minimumjeugdloon voor jongeren van 18 tot 23 jaar af te schaffen.