De gemeente Utrecht gaat incasso’s alleen nog op sociaal verantwoorde wijze laten uitvoeren en er komt een meldpunt voor malafide incasso’s. Dit antwoordde wethouder Linda Voortman op vragen van GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink, D66 en ChristenUnie.  

Kleinrensink: “Heel goed dat Utrecht echt werk maakt van het aanpakken van schulden. Naast schuldhulpverlening is het belangrijk ook te kijken naar hoe schulden worden geïnd. Zodat we vervelende situaties met foute incassobureaus en alle bijbehorende stress kunnen voorkomen.” 

Op dit moment is het doorverkopen van schulden een verdienmodel en bestaan er incassobureaus die op foute wijze handelen. Dankzij vragen van GroenLinks gaat de gemeente in haar rol als schuldeiser en bemiddelaar nu zelf de incassobureaus selecteren en een sociaal beleid als voorwaarde te stellen.  

Hiermee volgt Utrecht het goede voorbeeld van Rotterdam. GroenLinks, D66 en ChristenUnie zien het als een goede aanvulling op de plannen voor het aan pakken van schulden van de gemeente Utrecht. Het werken met sociaal verantwoorde incasso’s, het tekenen van de het ethisch manifest en een meldpunt om foute incassobureaus aan te kunnen pakken worden onderdeel van de nota schulden die binnenkort naar de gemeenteraad komt. 
 
In aanvulling zei de wethouder ook te willen kijken naar een aanpak om te werken met goede bewindvoerders. Kleinrensink opperde bijvoorbeeld een witte lijst met bewindvoerders waar de gemeente goede ervaringen mee heeft. Hierbij kan de aanpak van Almere worden meegenomen.