Utrecht één van de groenste gemeenten

Utrecht is bijna de groenste gemeente van de provincie Utrecht. Dat heeft de Natuur- en Milieufederatie Utrecht gezegd na bestudering van de collegeprogramma's.

De Natuur en Milieufederatie Utrecht heeft de collegeprogramma's van alle gemeenten uit de provincie bestudeerd en beoordeeld op hun ambities voor natuur en milieu. De stad Utrecht scoort behoorlijk en eindigt op de tweede plek, na Wijk bij Duurstede.

Het succes is volgens fractievoorzitter Marry Mos zeker een verdienste van GroenLinks. ,,Dankzij GroenLinks staat in het collegeprogramma dat het lint van het Leidsche Rijn park niet bebouwd mag worden, wordt de Noordelijke Randweg geen snelweg, moet de gemeente aansturen op een duurzaam aankoopbeleid en moet het groen in en om de stad worden versterkt."De NMU heeft gekeken hoe goed de gemeentelijke collegeprogramma’s scoren op 'wonen en werken’, ‘duurzaam platteland’, ‘milieu en energie’ en ‘mobiliteit en lucht’. Het resultaat werd gemeten in sterren. Utrechte kreeg 9 sterren. Wijk bij Duurstede scoorde 10 sterren.In vier van de vijf top-scoor-gemeenten zit GroenLinks in het college. ,,Dat kan geen toeval zijn", zegt Mos. Het is de tweede keer dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) de collegeprogramma"s van de gemeenten tegen het licht houdt.