De gemeente Utrecht gaat een aantal dingen veranderen om ervoor te zorgen dat Utrechters de verzekering kiezen die het beste past bij hun gezondheid en om de U-polis verder te verbeteren. Dit heeft wethouder Linda Voortman dinsdag tijdens een commissiedebat toegezegd op vragen van GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink.  

De U-polis is een verzekering waar Utrechters met een U-pas gebruik van kunnen maken. Kleinrensink kreeg signalen binnen dat er veel onduidelijkheid bestaat over wat er wel of niet vergoed wordt uit de U-polis, welke verzekering het beste past en wanneer een vergoeding van medische kosten vanuit de bijzondere bijstand mogelijk is. Hierdoor is het lastig om de goede keus te maken voor een verzekering. “Iemand die meer te besteden heeft kan makkelijker de risico’s nemen, terwijl voor mensen met een kleine portemonnee de consequenties hiervan veel groter zijn. GroenLinks vindt het belangrijk dat mensen een verzekering kunnen kiezen die het beste bij hen past.” De gemeente gaat nu kijken of een vergelijkingswebsite de verschillen op een rijtje kan zetten, zodat Utrechters kunnen zien of de U-polis voor hen de beste verzekering is.  

Schulden 

Daarnaast kunnen mensen met schulden nu niet overstappen naar de U-polis, terwijl dit juist voor deze kwetsbare groep een goede keuze kan zijn. Naar aanleiding van vragen van Kleinrensink gaat de gemeente uitzoeken of zij de schulden van deze mensen kan opkopen, zodat ook zij deel kunnen nemen en een aanvullende verzekering kunnen afsluiten. 

Bijzondere bijstand  

GroenLinks is blij dat de bijzondere bijstand open is gesteld voor medische kosten, maar hoort helaas zorgelijke verhalen dat het in de praktijk bijna niet mogelijk is deze kosten vergoed te krijgen. Soms is een aanvullende verzekering een voorwaarde. Kleinrensink: “Wat GroenLinks betreft is de bijzondere bijstand is bedoeld om onverwachte kosten te vergoeden. Iemand moet verzekerd zijn op een manier die past bij zijn of haar gezondheid en dat kan ook betekenen zijn dat een aanvullende verzekering niet nodig is.” Wethouder Voortman gaat de regeling voor medische kosten nu kritisch bekijken en beoordelen of het wel soepel genoeg is.