De huidige economische crisis vraagt om investeringen in de stad. Met investeringen in duurzame ontwikkelingen wordt de Utrechtse economie gestimuleerd én kunnen mensen weer aan het werk geholpen worden. Daarmee geeft GroenLinks een concrete invulling aan de stimuleringsmaatregelen die het college presenteert in de Voorjaarsnota 2009.

GroenLinks kiest voor het gelijktijdig stimuleren van de Utrechtse economie én het zetten van grote stappen in de verduurzaming van Utrecht. De huidige tijd vraagt om verstandige investeringen in de stad en haar bewoners. Met investeringen in het verduurzamen van woningen, bedrijventerreinen, het stationsgebied en scholen kunnen we in samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke partners de economische én de klimaatcrisis aanpakken. Een dergelijk pakket aan investeringen creëert banen, bespaart een enorme hoeveelheid energie en geeft duurzame energie een eerlijke kans. En daarmee worden Utrechtse werkzoekenden en voortijdig schoolverlaters nieuwe kansen op werk en een diploma geboden. Fractievoorzitter Marry Mos: “In Europa zet GroenLinks zich in voor de Green Deal. Ook in Utrecht moeten we op deze manier de crisis te lijf gaan.”

 

Het college presenteert in de nieuwe voorjaarsnota een programma dat inzet op stimulering van woningbouw, economie en arbeidsmarkt. Hoe dit pakket maatregelen ingevuld gaat worden, wordt in de voorjaarsnota niet duidelijk. GroenLinks geeft met de Green Deal wel aan hoe deze stimuleringsmaatregelen er uit zouden moeten zien. De Green Deal is een manier om de economische crisis en de klimaat crisis gezamenlijk aan te pakken. Door werk te creëren in de sector duurzaamheid geven we een antwoord op beide problemen. In een economische crisis ontstaat er minder werkgelegenheid; de neerwaartse spiraal zal alleen maar sterker worden en zal dan ook doorbroken moeten worden. Met duurzame investeringen in Utrecht wordt er vraag gecreëerd naar nieuwe, duurzame producten en technieken. Dit zal zorgen voor nieuwe banen en garandeert bovendien een duurzame toekomst.

 

Voorjaarsnota vol vraagtekens

Het college komt niet veel verder dan het schetsen van de contouren van het nieuwe beleid. Uit de voorjaarnota wordt niet duidelijk hoe de stimuleringsmaatregelen ingevuld gaan worden. Ook blijft het onduidelijk ten koste van welke programma’s de investeringen gaan plaatsvinden. Marry Mos: “Er wordt wel aangegeven dát er ruim 120 miljoen bezuinigd gaat worden, maar waaróp bezuinigd wordt blijft vaag.” Het college wil bijna 75 miljoen uit de bestemmingsreserves halen, maar heeft tot nu toe 33 miljoen kunnen vinden. Hoe het resterende bedrag ingevuld wordt, blijft onduidelijk. Terwijl dit verstrekkende gevolgen kan hebben.

 

Van veel van de besparingen die het college heeft ingeboekt kan betwijfeld worden of deze ook gehaald gaan worden. Marry Mos: “Het college wil met scherper begroten, efficiency en minder inhuur van externen in vier jaar tijd 70 miljoen besparen. Als GroenLinks zijn we het eens met de noodzaak van deze maatregelen. Hier is de afgelopen jaren actief op ingezet. Met Organisatie 2010 is met moeite geprobeerd 10 miljoen te bezuinigen. De komende jaren 70 miljoen bezuinigen is een forse taakstelling die duidelijke keuzes en acties vereist. Het is niet meer dan een diepe wens van het college, en geen onderbouwde of realistische keuze.”