Vandaag sprak de commissie Mens en Samenleving over het Utrechtse armoedebeleid voor de komende vier jaar. Ondanks forse bezuinigingen van het Rijk, lukt het om het overgrote deel van het Utrechtse armoedebeleid overeind te houden. GroenLinks is over het algemeen dan ook tevreden over de armoedenota. Toch stipte GroenLinks raadslid en woordvoerder Heleen de Boer vandaag een aantal pijnpunten aan.
Tegenprestatie
De grootste doorn in het oog van de fractie is de tegenprestatie. Naast enkele praktische bezwaren is GroenLinks hier principieel op tegen, zegt Heleen de Boer. "Armoedebeleid is voor diegenen die van hun loon of uitkering simpelweg niet kunnen rondkomen. Participatie stimuleren is prima, maar bij deze groep vrijwilligerswerk voorwaardelijk maken aan het recht op steun, vinden wij echt asociaal. De zorgplicht die je als gemeente voor deze groep hebt, moet je niet vermengen met de plicht tot participatie of andere zaken. Bovendien, 36% van de armen in Utrecht heeft werk. Waar moeten zij überhaupt de tijd vandaan halen om ook nog voorleesmoeder te worden of kantinedienst te draaien bij de voetbalclub. De tegenprestatie moet uit de nota worden geschrapt, willen wij voorstemmen", stelt De Boer.
Huishoudtoets
Daarnaast wil GroenLinks dat het college goed gaat kijken naar alternatieve oplossingen voor de groep die het zwaarst getroffen gaat worden door het invoeren van de huishoudtoets. Met deze toets worden bijstandsuitkeringen afhankelijk van het inkomen van het hele gezin. Dit kan betekenen dat ouders gekort worden op hun uitkering als één van de kinderen een baan accepteert. Jongeren worden daarmee gedwongen om hun ouders te onderhouden. Onacceptabel, vindt De Boer: "Gezinnen met volwassen, thuiswonende kinderen gaan er soms meer dan 50% in inkomen op achteruit. Ik heb begrepen dat op dit moment geïnventariseerd wordt hoe groot deze groep is. Wij zouden graag zien dat daarbij ook in beeld wordt gebracht hoe groot de inkomensachteruitgang is. En dat voor met name de groep die er meer dan 30% in inkomen op achteruit gaat, extra maatregelen getroffen worden."
Extra aanbod
Het incidenteel aanbod van musea en bijvoorbeeld de ijsbaan binnen de U-pas vervalt. "Het is een van de trieste gevolgen van de Rijksbezuinigingen, waardoor we niet anders kunnen dan scherpe keuzes maken", zegt De Boer. "Echter, een deel van de instellingen die verantwoordelijk waren voor dit incidentele aanbod, ontvangt subsidie van de gemeente. GroenLinks zou graag zien dat de wethouder regelt dat een of twee keer per jaar er gratis toegang wordt verleent aan U-pashouders. Dit kan door afspraken te maken of door iets dergelijks op te nemen in de subsidievoorwaarden." Het 'weekje weg' blijft bestaan en daar is GroenLinks blij om. De Boer: "Wij maken ons wel zorgen om de uitvoering. Dit gebeurt nu, naar wij hebben begrepen, vrijwel volledig door de Werklozenbond. Maar dit is een van de organisaties die vanaf volgend jaar geen subsidie meer zullen ontvangen. We willen daarom weten hoe het college dat gaat oplossen."
Uitgesteld
De behandeling van het agendapunt is in verband met tijdsgebrek uitgesteld. Binnenkort praat de commissie verder over de armoedenota.