Alle supermarkten in de gemeente Utrecht mogen vanaf dit weekend ook op zondag open. De gemeenteraad stelde vandaag de winkeltijdenverordening 2012 vast. Twintig winkels krijgen een ontheffing voor extra openstelling in de avonduren. Daarnaast mogen alle zaken in de levensmiddelensector op zondag hun deuren openen.

Verdeeld
De fractie van GroenLinks Utrecht stemde uiteindelijk verdeeld. Vijf raadsleden stemden voor en vijf tegen. Woordvoerder Jan Ravesteijn legt uit: "De fractie van GroenLinks heeft het onderwerp intern al een aantal keer uitgebreid besproken, zowel op een speciaal ledenberaad, als binnen onze fractievergadering. We hebben gemerkt dat niet alleen de bewoners van Utrecht verdeeld zijn over dit onderwerp. Ook binnen GroenLinks wordt er verschillend gedacht over een verruiming van de openingstijden voor levensmiddelenwinkels."

Voorstanders
Voorstanders noemen als belangrijkste argument dat we leven in een 24-uurs economie waarbij, zeker in een grote stad als Utrecht, mensen niet meer per se van maandag tot vrijdag en van negen tot vijf werken. Door levensmiddelenwinkels de mogelijkheid te geven ook op zondag hun deuren te openen en 20 levensmiddelenwinkels toe te staan elke avond open te zijn, wordt het voor deze groep mensen makkelijker om de noodzakelijke boodschappen in te slaan. Daarnaast zal de gebruikelijke drukte op zaterdag worden verspreid over twee dagen. Nog een argument dat voorstanders aandragen is dat uit de enorme toeloop op winkels die momenteel al op zondag geopend zijn blijkt dat er behoefte aan een verruiming van het aantal zondagsopenstellingen is.

Tegenstanders
Tegenstanders voeren het argument aan dat zondagsrust belangrijk geacht dient te worden. Niet zozeer uit religieus oogpunt, maar als tegenhanger van het al maar toenemende consumentisme. Vooral kleine winkeliers kunnen door de verruiming de concurrentie met grote supermarkten niet aan. Zij hebben niet de middelen om extra personeel in te huren. Zeker niet wanneer er dubbel loon moet worden uitgekeerd voor het werken op zondag. Het voorstel zou zelf zelfs uiteindelijk kunnen leiden tot het verdwijnen van de kleine winkelier uit het straatbeeld van Utrecht.

Afweging
Binnen de fractie is er uitgebreid gesproken over het voorstel en daaruit bleek dat vijf GroenLinks raadsleden de verruiming wel zagen zitten en vijf niet. "Het gaat bij dit voorstel om een afweging tussen ondernemersbelangen, consumentenbelangen, bewonersbelangen en werknemersbelangen. En ook binnen die groeperingen zelf zijn er weer verschillende voor en tegenstanders. Alle voors en tegens die in het raadsdebat en ook in de commissievergadering naar voren zijn gebracht, hebben ook in onze fractie de revue gepasseerd. En dit is de uitkomst", zegt Ravesteijn.

Vrije keuze
In het verkiezingsprogramma van GroenLinks en in het collegeprogramma staat niets over een zondagsopenstelling of een verruiming van de openingstijden. Ook op landelijk niveau is er geen duidelijk standpunt, zegt Ravesteijn: "Behalve dat GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer samen een initiatiefvoorstel hebben gemaakt, dat zegt dat het een vrije keuze van de gemeente moet zijn."

Referendum
Het raadsvoorstel is overigens niet in strijd met de uitspraak van het referendum uit 2005 over de zondagsopening. Dat betrof de opening van alle winkels in de binnenstad. Ongeacht de vraag wat de houdbaarheidsdatum van een dergelijk referendum, nemen wij de uitslag van toen nu nog steeds serieus. Jan Ravesteijn: "Wat ons betreft is het besluit van vandaag dan ook zeker niet automatisch een eerste stap tot een verdere verruiming van de zondagopenstelling voor álle winkels."