De verkeerslichten op de Neude worden vanaf 2 juli uitgeschakeld. Het gaat om een experiment om te kijken of het fietsverkeer beter doorstroomt met knipperende stoplichten.

Uit onderzoek van de Fietsersbond is gebleken dat verkeerslichten een bron van hinder zijn voor fietsers. Op voorstel van GroenLinks (dat brede steun kreeg in de gemeenteraad) wil het bestuur van de stad maatregelen nemen om de doorstroming van fietsers te bevorderen. Verkeerswethouder Tymon de Weger gaat daarom onderzoeken of verkeerslichten op de vijf drukste fietsroutes in de stad uitgeschakeld kunnen worden of beter afgesteld kunnen worden. Eind september moet het onderzoek zijn afgerond.

Alle verkeerslichten op de routes worden getoetst of de verkeerslichten echt nodig zijn voor de doorstroming. Ook zal worden nagegaan wat de mogelijke effecten zijn van het uitzetten van verkeerslichten voor de verkeersveiligheid en voor de oversteekmogelijkheden van fietsers en voetgangers.

Knipperen

In eerste instantie worden verkeerslichten - waarvan ingeschat wordt dat ze kunnen verdwijnen -  drie maanden 'op knipperen' gezet. Als zich in die periode geen problemen met de verkeersafwikkeling en verkeersveiligheid voordoen, gaat de installatie helemaal uit. Na nog eens drie maanden vindt een definitieve evaluatie plaats. Dan valt het besluit om de verkeersregelinstallatie weg te halen.

Verbetering van de doorstroming op fietsroutes maakt deel uit van een bredere aanpak van fietsknelpunten in de komende jaren. De aanpak concentreert zich op die routes die op basis van fietstellingen het drukst zijn.

Van de inwoners in de vier grote steden maken Utrechters het meest gebruik van hun fiets. Bij verplaatsingen in de stad is het aandeel van de fiets bijna 40%. In Amsterdam en Rotterdam ligt dat aandeel respectievelijk op 33 en 24%. Om de lucht in de stad schoner te krijgen en dichtslibben van wegen te voorkomen wil de gemeente Utrecht het autogebruik binnen de stad verder verminderen en het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer nog meer stimuleren.