Heleen de Boer
Heleen de Boer

'Stop direct met registratie prostituees'

GroenLinks Utrecht wil dat de gemeente direct stopt met de registratie van raamprostituees. Dit naar aanleiding van de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens dat registratieplicht voor raamprostituees onrechtmatig is. Ook wil de partij dat gegevens van sekswerkers die in het verleden zijn verzameld, zo snel mogelijk worden vernietigd.

"Privacy is een groot goed, dat geldt ook voor sekswerkers", stelt fractievoorzitter Heleen de Boer. "Bovendien lopen sekswerkers een groot risico op misbruik of stigmatisering als gegevens uitlekken of gehackt worden. Wij zijn dan ook blij met de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens."

De registratieplicht voor raamprostituees is in 2011 opgenomen in de APV. GroenLinks heeft zich daartegen verzet, maar stond in de gemeenteraad daarin alleen. Vanwege de privacy van sekswerkers werd in 2016 het voorstel voor een landelijke registratieplicht geschrapt uit de Wet regulering prostitutie en aanpak misstanden seksbranche (Wpr). "Eigenlijk had toen de registratieplicht in Utrecht al moeten verdwijnen", vindt De Boer. "We verwachten dan ook dat het college zo snel mogelijk met een voorstel komt om de registratieplicht uit de APV te schrappen."

GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens.