Utrecht krijgt een vrijwilligershuis waar vrijwilligers van allerlei pluimage elkaar kunnen ontmoeten. Zo wil de gemeente invulling geven aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).
Eén op de drie Utrechters doet vrijwilligerswerk. Om onderlinge contacten tussen deze mensen te vergroten komt er een vrijwilligershuis. Naast ruimten voor ontmoeting zijn er vergaderzaaltjes en kunnen vrijwilligers advies krijgen. Ook kan er worden bemiddeld tussen organisaties en vrijwilligers of kunnen vrijwilligers worden geholpen met het vinden van bijvoorbeeld kantoorruimte of met ondersteunende faciliteiten.
De gemeente gaat ook mantelzorgers beter ondersteunen. In Utrecht bieden 35.000 mensen mantelzorg. Om te voorkomen dat mantelzorgers in een sociaal isolement komen of minder gemotiveerd worden werkt de gemeente, samen met steunpunt Mantelzorg, vrijwilligersorganisaties en jeugdgezondheidszorg aan de betere ondersteuning van mantelzorgers. Bijvoorbeeld door vervanging te regelen, zodat mantelzorgers af en toe een dag op adem kunnen komen.
Buurthuizen
De beschikbare accommodaties, zoals buurthuizen, moeten daarnaast beter toegankelijk worden gemaakt voor de vraag vanuit de samenleving. Ook wil de gemeente actief helpen bij het zoeken naar accommodaties voor groepen die ze in zelfbeheer willen nemen. En wordt gekeken naar meer mogelijkheden voor meervoudig gebruik van accommodaties, zoals bijvoorbeeld scholen of sportcomplexen.
Volgens wethouder Cees van Eijk (GroenLinks) legt de Utrechtse Wmo-nota het initiatief zoveel mogelijk terug bij de Utrechtse burger. ,,Uitgangspunt van de Wmo is de 'civil society', een maatschappij waarin burgers rekening houden met elkaar en voor een ander klaarstaan. Dat kan alleen als je zorgt voor genoeg mogelijkheden voor maatschappelijke initiatieven en voor goede ondersteuning van vrijwilligers, mantelzorgers en kwetsbare burgers."