Stel ook bij studentenhuisvesting eisen aan maximale huurprijs

GroenLinks wil dat er bij nieuwbouw van studentenhuisvesting eisen gesteld worden aan de maximale huurprijs. Dat stelt GroenLinks raadslid Floor de Koning donderdag in het commissiedebat over studentenhuisvesting. Voor nieuwbouw van middenhuurwoningen zijn in het Actieplan Middenhuur afspraken gemaakt over de maximale huurprijs per vierkante meter en de exploitatieduur. GroenLinks wil dit ook toepassen bij studentenhuisvesting.  

Van de 2.077 studentenkamers die komende jaren worden opgeleverd is 86% zelfstandig en vaak erg duur. De Koning: “Bijvoorbeeld: een complex op de Vliegendhertlaan verhuurt studentenkamers van 23 vierkante meter voor ruim 800 euro per maand, of van 50 vierkante meter voor 1100 euro per maand. Dit zijn prijzen en vierkante meters die niet eens passen onder onze criteria voor middenhuur, maar die we wel meetellen als gerealiseerde studentenkamers. De wereld op z’n kop, als je het mij vraagt.” 

GroenLinks maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de vele zelfstandige kamers die de komende tijd worden opgeleverd. Voor veel studenten zijn deze kamers alleen betaalbaar met huurtoeslag. Studenten onder de 23 jaar kunnen alleen huurtoeslag krijgen bij een maximale huurprijs van 414 euro. De Koning: “Knappe student die voor dat bedrag een zelfstandige kamer in Utrecht vindt! Het mag niet zo zijn dat alleen langstudeerders een kamer kunnen betalen.”