De gemeenteraad van Utrecht heeft vanavond de Economische Agenda 2012 – 2018 vastgesteld. De Agenda geeft de hoofdlijnen weer van het economisch beleid van Utrecht voor de komende zes jaar. Het beleid is gericht op het versterken en behouden van Utrecht als aantrekkelijke stad voor inwoners, bedrijven, instellingen en ondernemers.

Potentie
De doelstelling achter het beleid is om te komen tot een duurzame economische ontwikkeling, waardoor welvaart, werkgelegenheid en voorzieningen, zowel nu als op de langere termijn, worden gegarandeerd. Zo wil het college dat er in 2018 voldoende banen zijn die aansluiten bij het opleidingsniveau van de beroepsbevolking. Momenteel zijn er meer dan 20.000 mensen onder de 65 die in een uitkering zitten. Er is dan ook een werkgelegenheidsoffensief nodig om die ambitie waar te maken, zegt GroenLinks raadslid Jan Ravesteijn. “Ik denk dat deze stad de potentie heeft om dat waar te maken. Maar dat gaat niet vanzelf."

Omzetdaling
Het college heeft een koopstromenonderzoek laten verrichten waarin het economisch functioneren van de binnenstad is geanalyseerd. Daaruit blijkt dat Utrecht een omzetdaling van 30% in zeven jaar tijd heeft moeten verwerken, aanzienlijk forser dan in andere grote steden. Ravesteijn: "In totaal werd er ten opzichte van 2004 250 miljoen euro per jaar minder omgezet. Dat is erg veel en heeft dan ook grote gevolgen voor de werkgelegenheid in de stad. Daarom hebben we een scherpe toezegging aan de wethouder gevraagd om de resultaten van het koopstromenonderzoek te bespreken met ondernemers, maatschappelijke organisaties en bewoners en uit te werken in een actieplan."

Kansen
"Ons stadscentrum is uniek en volgens de Lonely Planet (artikel) zijn we zwaar onderbezocht. Daar ligt een fantastische kans", gaat Ravesteijn verder. "Op basis van het koopstromenderzoek kan het college een analyse maken van wat je nu kunt doen om de binnenstad weer economisch aantrekkelijk te maken. Volgens GroenLinks kan dat op verschillende manieren en voor verschillende doelgroepen. De één wil graag winkelen op zondag, de ander wil op diezelfde dag in alle rust over de grachten kunnen wandelen. We kunnen de stad zo inrichten dat het voor iedereen aantrekkelijk is."

MVO
GroenLinks Utrecht steunde een wijzigingsvoorstel van de ChristenUnie op het gebied van 'verduurzaming van de Utrechtse economie'. Het amendement werd aangenomen, waarmee het voorstel om van Utrecht dé Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) stad van Nederland te maken aan de Economische Agenda werd toegevoegd. Dat moet de gemeente samen met werkgevers, Kamer van Koophandel en de kennisinstellingen in de stad gaan realiseren. Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen passen zich makkelijker aan de veranderende omgeving aanpassen en minder afhankelijk zijn van economische schommelingen.