Solidariteit in tijden coronacrisis

De coronacrisis heeft impact op ieders leven. Vooral ouderen en mensen met een slechte gezondheid lopen risico om ernstig ziek te worden. Veel zzp’ers, ondernemers, flexwerkers en uitzendkrachten zitten plotsklaps zonder inkomsten. Voedselbanken roepen om hulp, omdat hun magazijn leeg dreigt te raken. GroenLinks wil iedereen die door de crisis getroffen wordt veel sterkte wensen.

We hebben enorm veel waardering voor mensen die nu keihard werken in de zorg, het onderwijs of andere cruciale sectoren om de crisis te bestrijden. En bewondering voor de mooie initiatieven uit de stad om de meest kwetsbaren te helpen. Jongeren die hulp bieden aan ouderen. Ondernemers die ondanks de eigen moeilijke situatie voedsel doneren aan voedselbanken voor arme gezinnen. Geneeskunde studenten die passen op de kinderen van zorgpersoneel. In crisistijd laten we zien hoe hecht en solidair onze samenleving is. Dat we er niet alleen voor staan en er samen als stad doorheen gaan komen.

Hoe kun jij in Utrecht kwetsbare mensen helpen?

We roepen iedereen op om te doneren aan de voedselbank! Ondanks de vele donaties van de Utrechtse horeca blijft de nood de komende weken hoog voor 550 Utrechtse gezinnen. Tussen de horecadonaties zaten veel versproducten en de supermarkten zijn nog erg leeg. Er is met name behoefte aan houdbare producten.

Ook is er hulp nodig bij de daklozenopvang, omdat veel vrijwilligers zich helaas ziek moeten melden. Ben jij gezond en wil je graag helpen? Neem dan contact op met ons raadslid Marcel Vonk via m.vonk@raad.utrecht.nl, zodat hij je kan koppelen aan een organisatie die jouw hulp kan gebruiken. In het bijzonder is Toevlucht - de 24uurs opvang voor ongedocumenteerden - op zoek naar vrijwilligers. Deze groep is extra kwetsbaar in crisistijd, omdat zij niemand hebben om op terug te vallen. Helaas zit ook het Straatnieuws in zwaar weer, omdat zij nu geen kranten kunnen uitgeven en daklozen op straat vermeden worden. Zij zijn een doneeractie begonnen.

Niet iedereen heeft een sociaal vangnet en kan boodschappen laten bezorgen. Wil je iemand daarmee helpen of heb je zelf hulp nodig? Ga dan naar de website ‘Gewoon mensen die willen helpen’, meld je op Twitter met #coronahulp en #utrecht of sluit je aan bij een coronahulp Facebookgroep https://www.facebook.com/groups/579126309358406/.

Een overzicht van veel mooie Utrechtse lokale initiatieven vind je hier.

Wat doen wij en de gemeente Utrecht?

Wij staan in nauw contact met het stadsbestuur over alle coronamaatregelen. GroenLinks vindt het heel goed en belangrijk dat het stadsbestuur maatregelen neemt om juist zwakkere groepen te helpen. Een greep uit de maatregelen:

  • Versoepeling regels uitkeringen en betaling belastingen
  • Extra noodopvang voor daklozen
  • Wanneer nodig zal de gemeente de voedselbanken helpen
  • Leenlaptops voor onderwijs voor kinderen en jongeren die deze thuis niet hebben
  • Veel aandacht voor jeugdbescherming kwetsbare gezinnen
  • Financiële steun culturele sector en ZZPers

In raadsbrief 1 en raadsbrief 2 kun je meer lezen over de maatregelen. Er zullen nog vele updates volgen!

Ben jij ZZP-er of zelfstandig ondernemer, woon je in Utrecht en kom je door de coronacrisis in geldproblemen? Dan kun je vanaf nu bij de gemeente bijstand aanvragen voor de tijdelijke soepele regeling.
Meer informatie en aanvragen via deze link.

Vragen?

Tot 7 april zijn alle geplande vergaderingen van de gemeenteraad afgelast en werkt iedereen vanuit huis. Voor vragen kun je ons mailen op groenlinks@raad.utrecht.nl of direct een berichtje sturen naar een van onze raadsleden.

Zou jij graag even met een raadslid willen praten? Over je zorgen, goede ideeën voor de stad of gewoon omdat je even iets kwijt wil? Dat kan. Ons raadslid Floor de Koning houdt een virtueel spreekuur via Zoom, Skype of telefoon. Het stadhuis is dicht, maar we vinden het belangrijk om met Utrechters in gesprek te blijven. Juist nu. Plan hier je afspraak.  

 

* Deze pagina wordt regelmatig geüpdate met de laatste ontwikkelingen *