De gemeente gaat teveel betaalde ziektekostenpremies niet langer terugvorderen bij voormalige uitkeringsgerechtigden. De sociale dienst had in 2006 per ongeluk aan Agis premie doorbetaald voor mensen die geen uitkering meer ontvingen en stuurde daarvoor onterecht een rekening.

Ruim 300 mensen uit Utrecht vonden begin dit jaar een onaangename brief van de sociale dienst op de deurmat. De uitkeringsinstantie was in 2006 door een vergissing doorgegaan met het betalen van premie voor de collectieve zorgverzekering van deze mensen, die op dat moment geen bijstandsuitkering meer ontvingen. De sociale dienst liet in de brief weten de teveel betaalde premie alsnog te willen terugvorderen. Het gaat om gemiddeld circa 840 euro per persoon, met maxima rond de 1300 euro per persoon.

Acht mensen hebben vervolgens met succes bezwaar aangetekend tegen de terugvordering. GroenLinks-raadslid Niki Schippers is van mening dat niet alleen de rekeningen van deze mensen moeten worden verscheurd. ,,Als nu voor deze cliënten wordt afgezien van terugvordering van de premies, moet dat voor alle mensen gelden.”

Na vragen van Niki Schipper over de heikele kwestie heeft wethouder Marka Spit (PvdA) inmiddels laten weten dat de gemeente voor de hele groep afziet van terugvordering. De wethouder heeft beloofd dat in de loop van deze week (week 5) alle voormalige cliënten die het betreft een brief hierover zullen ontvangen. ,,Ik ben blij dat de wethouder het met me eens is en dat alle cliënten gelijk worden behandeld. Nu hoeft niemand op te draaien voor een fout van de sociale dienst,” zegt Schipper.