Pepijn Zwanenberg

Snelle winst in Kanaleneiland: Eens maar nooit weer

Donderdag vond er een spoeddebat plaats over de verkoop van 252 sociale huurwoningen in Kanaleneiland. Volgens onderzoek van Follow The Money en het AD/UN verdiende een particuliere belegger in Qatar 23 miljoen met de verkoop. Wat GroenLinks betreft eens maar nooit weer. “GroenLinks wil dat woningen in Utrecht beheerd worden door partijen met oog voor onze stad en haar huurders.”zegt GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg.

Afgelopen maandag sprak Zwanenberg samen met partijleider Jesse Klaver met een groep bewoners in het cultuurhuis Kanaleneiland. “Veel bewoners waren blij dat ze iets gevonden hadden wat voor hen nog enigszins betaalbaar was. Maar er was ook ongerustheid. De prijs die ze betalen staat niet in verhouding met de kwaliteit en het onderhoud van de woning. Bovendien mag deze prijs per jaar met 5% omhoog, bovenop de inflatie.”

GroenLinks wil dat ook huurders van vrije sector woningen de rechten krijgen die ze verdienen. “Daarvoor moeten er ook met commerciële vastgoedbeheerders langjarige afspraken over voorwaarden gemaakt worden. Zo voorkomen we hoge huren en slechte oplevering.” zegt Zwanenberg

De particuliere belegger in Qatar kocht de flats in Kanaleneiland van de GEM Kanaleneiland, een samenwerkingsverband van de gemeente, corporaties en bouwbedrijf Heijmans. De GEM besloot hiermee tot verkoop aan een partij die geen enkele aanvullende voorwaarden wilde accepteren. Het voorstel van GroenLinks, D66 en CDA om te onderzoeken hoe de gemeenteraad een betere controle kan krijgen op samenwerkingsverbanden zoals de GEM Kanaleneiland, haalde donderdag een meerderheid.

Daarnaast vertelden sommige bewoners dat zij bij klachten over de renovatie stuiten op een callcenter en er vervolgens niemand langskomt. Tijdens het debat vroeg Zwanenberg het college daarom naar de mogelijkheden om druk uit te oefenen op de eigenaar om klachten van huurders in behandeling te nemen en op te lossen. De wethouder raadde de huurders aan aan te kloppen bij verbouwer Heijmans, maar zei ook actief te gaan inventariseren welke klachten en gebreken er waren en daar naar te handelen.

De klachten van huurders over gebreken roepen ook twijfels op over hoe duurzaam de woningen gerenoveerd zijn. Van het beloofde energielabel B lijkt geen sprake te zijn. Samen met de VVD en D66 diende GroenLinks daarom een voorstel in om het gerealiseerde energielabel controleren en te onderzoeken welke ruimte er is om de beloofde prestaties af te dwingen. Dit voorstel werd aangenomen.

Zwanenberg: “Deze casus sterkt GroenLinks in de overtuiging dat een sturende overheid nodig is in de Utrechtse woningmarkt. Omdat wonen geen markt maar een recht is.”