Naar aanleiding van de Black Lives Matter protesten debatteerde de Utrechtse gemeenteraad donderdagochtend over het bestrijden van racisme en discriminatie.

Politieke partijen gaven het stadsbestuur alvast ideeën mee voor de nieuwe anti-discriminatie agenda van de gemeente Utrecht. Dankzij GroenLinks worden een slavernijmonument en specifieke aandacht voor vrouwen van kleur onderdeel van de nieuwe agenda. GroenLinks raadslid Melody Deldjou Fard diende deze voorstellen in samen met PvdA, SP, D66, VVD, ChristenUnie, Student &Starter en DENK. Melody Deldjou Fard: “Discriminatie is een pijnlijk en complex onderwerp. Niet voor niets gingen zoveel Utrechters – zwart en wit – samen de straat op om te demonstreren. Nu is het aan de politiek om hierover met Utrechters in gesprek te gaan. En keuzes te maken voor goed en effectief beleid.”

Aandacht voor vrouwen van kleur

Voor het maken van de anti-discriminatieagenda vraagt de gemeente Utrechters hun mening te geven via stadsgesprekken. GroenLinks vindt het belangrijk dat alle mensen waar het over gaat gehoord worden. En dat de gemeente in het bijzonder pro-actief op zoek gaat naar de stem van de Utrechtse meiden en vrouwen van kleur. Melody Deldjou Fard: “Vrouwen van kleur hebben te maken met meerdere vormen van discriminatie. Door racisme én seksisme kunnen ze dubbel op achterstand raken. We moeten ervoor zorgen dat ook de schoonmaakster met drie kinderen de kans krijgt om mee te praten.”

Slavernijmonument

Op initiatief van GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer wordt 2023 een herdenkingsjaar voor 150 jaar afschaffing van de slavernij. Wat GroenLinks betreft gaat Utrecht dit vieren met een rijk aanbod aan voorstellingen, debatten, aandacht in het onderwijs en de onthulling van een slavernijmonument. Melody Deldjou Fard: “Veel bewoners en organisaties, waaronder de PvdA, zetten zich al jarenlang in voor een Utrechts slavernijmonument. Zulke symbolen zijn belangrijk om onze gezamenlijk geschiedenis en de pijn te erkennen. Mooi dat zoveel partijen hier samen met de stad de schouders onder willen zetten.”