Schietincidenten Lombok en Zuilen: een complete en gerichte aanpak veiligheid nodig

De afgelopen weken vonden er een aantal schietpartijen in Lombok en Zuilen plaats. Naar aanleiding hiervan hield de gemeenteraad donderdag een spoeddebat over veiligheid.

GroenLinks fractievoorzitter Heleen de Boer: “Ook GroenLinks maakt zich zorgen over ondermijning, drugshandel en geweldsincidenten. Als inwoner van Lombok zie ik vrijwel dagelijks dat er gedeald wordt op straat. En anders wel dat automobilisten onder invloed van lachgas zich misdragen in het verkeer. Dit wordt de laatste jaren erger en is niet uniek voor Lombok.”

Door landelijke bezuinigingen is er een tekort aan politieagenten. En handhavers van de gemeente mogen niet optreden tegen bijvoorbeeld drugshandel, geweld en rijden onder invloed. GroenLinks wil daarom duidelijkheid over wat de gemeente zelf kan doen Utrecht veiliger te maken. Dan gaat het niet alleen over maatregelen op het gebied van veiligheid, maar ook van bijvoorbeeld jongerenwerk, werkgelegenheid en inrichting van de openbare ruimte.

Na de zomer komt het college met een plan van aanpak en meer geld hiervoor. De Boer: “Natuurlijk, hadden wij dit graag eerder gehad. Maar GroenLinks heeft liever een complete, gerichte en effectieve aanpak dan nu een zak geld voor een schot hagel.”