Ruimte voor de fietser, naar de weg met de snorfiets

De gemeente Utrecht gaat de snorfiets vanaf begin 2019 verplaatsen van het fietspad naar de rijbaan. Door een meevaller bij de voorjaarsnota gebeurt dit op initiatief van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie een half jaar eerder dan gepland.

De verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan is een langgekoesterde wens van onder andere D66 en GroenLinks, die eerder samen actieplan bommeroverlast opstelden. GroenLinks-raadslid Thijs Weistra: "Veel fietsers ergeren zich aan gevaarlijke situaties en het wachten in de uitlaatgassen van de scooter voor je bij het stoplicht. Door snorfietsen van het fietspad te halen maken we fietsen in Utrecht nog gezonder en veiliger.”

Meevaller

De verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan werd, eerder dan verwacht, mogelijk gemaakt door de regering. D66 en GroenLinks kondigden vrijwel direct na het bekend worden van dit nieuws aan dat zij dit in Utrecht willen regelen. Wethouder Everhardt antwoordde op vragen van de raad er wel kosten gemaakt moeten worden omdat rijbanen en borden veranderd moeten worden. Door een meevaller bij de voorjaarsnota kon dit geld op initiatief van D66 en GroenLinks direct worden ingezet. Daarom kunnen de maatregelen een half jaar eerder, namelijk vanaf begin 2019 worden ingevoerd.

Duurzame coalitie

De Utrechtse coalitie van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie heeft in haar coalitieakkoord nog meer stappen aangekondigd voor de verduurzaming van Utrecht. Het verplaatsen van de snorfietsen naar de rijbaan zal gebeuren op geschikte rijbanen in de binnenstad en wijken daaromheen. Uitgesloten worden drukke wegen zoals de Kardinaal de Jongweg en de Marshallaan. Vanwege de drukte op deze wegen zal de snorfiets daar voorlopig nog wel op het fietspad mogen rijden