Het was een unieke actie vanwege het roze jaar: het regenboogzebrapad op de Lange Viestraat. Geïnitieerd door GroenLinks werd de oversteekplaats in juni tijdelijk opgesierd met gekleurde vlakken. Op Coming Out Dag maakte GroenLinks-wethouder Mirjam de Rijk bekend dat het regenboogzebrapad definitief blijft liggen.
Utrecht is een tolerante stad waar iedereen welkom is ongeacht geloof, overtuiging of geaardheid. Om dit zichtbaar te maken, pleitte GroenLinks eerder dit jaar met succes voor voor een regenboogzebrapad. Het eerste regenboogzebrapad in Nederland verrees in juni in het kader van Roze Zaterdag en Midzomergracht Festival. GroenLinks sprak destijds wens uit dat het regeboogzebrapad definitief zou blijven liggen.
LGBHT
Het regenboogzebrapad is een initiatief van GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg. De regenboog wordt sinds de jaren 70 als symbool gebruikt door de LGBHT-beweging. De regenboog wordt echter ook door instanties gebruikt die zich inzetten voor mensenrechten zoals Amnesty International en de kerkelijke vredesbeweging.
En wat glinstert ie mooi in de regen...! Utrecht maakt #regenboogzebrapad permanent. #COD2013 pic.twitter.com/2E39NjNysP
— Mirjam de Rijk (@Mirjam_de_Rijk) October 11, 2013
Coming Out Dag
De Rijk was vrijdagmorgen aanwezig bij het roze ontbijt, dit werd georganiseerd door COC Nederland vanwege Coming Out Dag. De boodschap van deze dag is dat alle lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders zich altijd en overal geaccepteerd en veilig moeten kunnen voelen. In Utrecht werd vanmorgen, net als in 34 andere gemeenten, de regenboogvlag gehesen op het stadhuis.