De gemeenteraad van Utrecht heeft vanavond het raadsvoorstel Transitie Cultuureducatie aangenomen. Vanaf het schooljaar 2014/2015 wordt er in drie jaar tijd omgeschakeld van een aanbodgestuurde naar een vraaggestuurde organisatie van cultuuronderwijs. Scholen krijgen zo meer zeggenschap over wat er op school aan cultuur wordt gedaan.
Zelfbeschikking
Per school is eenmalig bedrag van ongeveer € 6.000 beschikbaar ter ondersteuning van de ontwikkeling van een doorgaande leerlijn, het opstellen van een subsidieaanvraag en het verantwoorden van die subsidie. De wethouder is hierover in gesprek gegaan met de schoolbesturen. Hieruit is voortgekomen dat het college nu voorstelt de beschikbare middelen voor het inhuren van expertise door de schoolbesturen zelf aan te laten vragen. GroenLinks-raadslid Jan Ravesteijn: "Het voordeel van deze werkwijze is dat er geen groot aanbestedingstraject hoeft plaats te vinden. De scholen kunnen de door hen gewenste expertise inschakelen en lokale aanbieders maken meer kans hiervoor in aanmerking te komen."
Verdeling
In het raadsvoorstel wordt een verdeling gemaakt tussen een budget voor cultuureducatie bij scholen en een budget voor amateurkunst. GroenLinks vindt het positief dat er nu geld naar de scholen gaat, maar vindt het ook belangrijk dat er in iedere wijk een goed en ook betaalbaar aanbod voor amateurkunst is, en dat er op wijkniveau locaties zijn waar ook initiatieven van bewoners zelf kunnen groeien en bloeien. Daarom stelde Ravesteijn voor het budget in het raadsvoorstel eerlijker te verdelen. "Als we locaties als bijvoorbeeld de Cultuurcampus en een amateurkunstlocatie in Zuid overeind willen houden is dat met dit budget niet mogelijk", sprak Ravesteijn.
Amendement
GroenLinks diende daarom een amendement in dat het college opdraagt om het budget zo te verdelen dat er 300.000,- euro wordt vrijgemaakt voor amateurkunst in de wijk. Er blijft dan nog ongeveer 1,6 miljoen euro over voor scholen en bijna 1 miljoen voor amateurkunsteducatie via het UCK. "Om de Cultuurcampus en de locatie in Zuid in de lucht te houden heb je sowieso meer dan twee ton aan huisvestingskosten nodig. Daarnaast gaat om het mogelijk maken van een betaalbaar aanbod en wellicht nog het oplossen van een knelpunten in andere wijken." Alle partijen in de raad steunden het voorstel van GroenLinks om in totaal drie ton te verschuiven naar amateurkunst in de wijk en vinden die verschuiving verantwoord. "De onderwijsinstellingen krijgen hierdoor niet minder dan nu. Bovendien krijgt het onderwijs via een landelijke regeling de komende jaren ook nog extra geld voor cultuureducatie", besluit Ravesteijn.
Coördinatie
Zowel de culturele instellingen als het primair onderwijs hebben aangegeven dat het belangrijk is om een 'coördinatie-makelpunt' te creëren. Hierdoor moet er een goede uitwisseling tussen onderwijs en culturele instellingen geregeld worden en moeten de grootschalige projecten als 'Museum in de Klas' geborgd worden. Over dit punt is zowel met de culturele instellingen als met de schoolbesturen overleg gevoerd. Beide partijen zijn hierover al met elkaar in gesprek.