De gemeente Utrecht is gestart met een proef met ledverlichting in de lantaarnpalen. Vanaf donderdag 3 juli zijn de lichtmasten in vier proefstraten vervangen en worden er lichtmetingen gehouden.
Ledverlichting is zeer energiezuinig. Daardoor is de uitstoot van het broeikasgas CO2 aanzienlijk lager dan bij andere straatverlichting. In Nederland zijn een klein aantal gemeenten mondjesmaat al overgestapt op led. De techniek is nog sterk in ontwikkeling en veel gemeenten wachten daarom nieuwe innovaties af. Utrecht heeft besloten om alvast te experimenteren met de zuinige straatverlichting. De gemeente vraagt ook de bewoners van de proefstraten om hun reactie op het nieuwe licht.
Wethouder Giesberts van Openbare Ruimte: ,,Ledverlichting verkeert nog in een experimentele fase, maar het is veel zuiniger dan de nu bestaande straatverlichting. Dat alleen al maakt het onderzoek de moeite waard.”
Ledverlichting bestaat uit kleine lampjes die samen de lichtbron vormen. Bij thuisgebruik is led onomstreden. Het gaat veel langer mee dan een gloeilamp of spaarlamp en is aanzienlijk zuiniger. Voor straatverlichting gelden echter andere eisen. De lichtbron moet feller zijn, maar niet hinderlijk. Ook de kleur moet prettig zijn om 's nachts bij te zien. Allemaal factoren die voor ledstraatverlichting nog moeten worden onderzocht en verfijnd. Utrecht heeft momenteel 60.000 tot 70.000 lichtpunten. De ledstraatverlichting wordt vooralsnog niet grootschalig in Utrecht aangebracht.
Het onderzoek loopt in vier typen straten: een straat in een wijk met alleen woningen, een straat met woningen en doorgaand verkeer, een straat met rijbanen met een groenstrook in het midden en een wijkontsluitingsweg. Bewoners zijn van tevoren op de hoogte gebracht en krijgen in het najaar een enquête. Als bewoners geen bezwaar hebben, blijft de ledverlichting een jaar in deze straten aanwezig. In 2009 komt er een eindrapportage over de studie.