GroenLinks is ontevreden met de renovatie van de Leidseveertunnel en vraagt het college om opheldering. Raadslid Pepijn Zwanenberg vindt het belangrijk dat mensen met een prettig gevoel door tunnels kunnen fietsen en stelt daarom vandaag schriftelijke vragen.

Twee jaar geleden werd zijn motie Tunnelvisie aangenomen door de gemeenteraad. De motie riep op om geld te reserveren voor het onderhoud van verwaarloosde tunnels en die opknapbeurt samen met omwonenden te organiseren. Dat lijkt hier niet gebeurd.

Dagelijks gebruiken vele fietsers en voetgangers de Leidseveertunnel om van Lombok en Nieuw Engeland naar het Centrum te komen en omgekeerd. Deze tunnel, naar een ontwerp van de bekende architect Sybold van Ravesteyn, werd in 1940 feestelijk geopend maar maakt op het moment een zieltogende indruk.

Begin 2017 is het fietspad opgeknapt en zijn een aantal muren lichtgrijs geverfd. Zwanenberg: “Wat de gemeente betreft is de opknapbeurt daarmee klaar. Ondertussen komt de drab nog steeds onder een provisorische voorzetwand uit, hangen de tegels los en zitten de gaten in de muren.”

Ook het vervangen van het originele smeedwerk is Zwanenberg een doorn in het oog: “Het fraaie smeedwerk is in de Zuidzijde van de tunnel nog aanwezig, maar bij de ‘opknapbeurt’ aan de Noordzijde vervangen door karakterloze hekwerken die op geen enkele wijze aansluiten bij het oorspronkelijke ontwerp.”