Op naar een plasticvrij Utrecht!

Donderdag sloot de Nederlandse regering een Plastic Pact met het bedrijfsleven om samen het gebruik van plastic terug te dringen. GroenLinks raadslid Janneke van der Heijden pleit vandaag voor een ambitieuze Utrechtse variant op het pact. Ook roept ze de gemeente op het goede voorbeeld te geven door te streven naar een plasticvrije gemeentelijke organisatie.

De gemeente Utrecht zet al stappen in de goede richting door afvalscheiding uit te breiden en zo veel mogelijk circulair en verpakkingsvrij in te kopen. Van der Heijden wil weten welke mogelijkheden het college ziet om de organisatie op termijn helemaal plasticvrij te verklaren en stelt hierover vandaag vragen aan het college.

Daarnaast is GroenLinks is enthousiast over de vele initiatieven in de stad. Van der Heijden vraagt het college daarom ook om een ambitieuze Utrechtse variant van het Plastic Pact te organiseren: “Plastic is uit. Als gemeente, bedrijven én bewoners samen de schouders eronder zetten, kunnen we echt een verschil gaan maken.” Voorbeelden van initiatieven zijn de levensechte plastic walvis in het centrum van Utrecht aan om aandacht te vragen voor de plastic soep in de oceaan en de aankondiging van de Universiteit Utrecht om plastic flessen in de ban te doen.