De wijk Ondiep krijgt een groene metamorfose. In de stenige straten komen voortuintjes, meer bomen en hagen, smallere rijbanen en meer geveltuinen. Bij de herinrichting van de bestrating worden smalle klinkers gebruikt die goed passen in het dorpse karakter van de wijk.
Ondiep is gebouwd in het begin van de vorige eeuw. Het straatbeeld is op veel plekken grauw doordat de bestrating van gevel tot gevel loopt. In de wijk zijn weinig bomen, bijna geen voortuinen en er staan veel geparkeerde auto's in de straten. Veel bewoners zijn ontevreden met het gebrek aan groen in hun wijk.
Na een voorstel van GroenLinks in de gemeenteraad heeft de gemeente daarom samen met de bewoners een voorlopig plan gemaakt om fors te investeren in meer groen. De eerste ideeën om Ondiep aantrekkelijker te maken worden op 17 mei tijdens een buurtfeest bekend gemaakt.
Naast meer geveltuinen en nieuwe voortuintjes, worden in de straten waar al wel tuinen zijn de tuinhekken vervangen door groene heggen. De rijbanen worden in veel straten smaller en de auto"s moeten straks parkeren op brede verhoogde stoepen. In de boomcirkel rondom de stammen van bomen, komen kleine tuintjes. Er komt ook extra groen op de toegangswegen tot de wijk en in veel straten komen meer bomen dan er nu staan.
Straat verdwijnt
Het deel van de Nieuwlichtstraat, dat door het park Klokkenveld loopt, gaat op voorstel van GroenLinks mogelijk helemaal verdwijnen. De straat eindigt dan bij de Kloosterlaan, aan de rand van het park, waardoor het park niet meer wordt doorklieft door de straat. Ook de parken zelf krijgen een flinke opknapbeurt. Het Wijnbesplantsoen moet bijvoorbeeld een gemeenschappelijke stadstuin worden waar buurtbewoners samen kunnen tuinieren. Het grauwe Boerhaveplein bij de Thorbeckestraat krijgt straks het uiterlijk van een gezellig groen dorpsplein. Langs de Vecht komt een wandelboulevard met een forse groenstrook, ongeveer zoals het er nu uitziet in Zuilen.
Raadslid Pepijn Zwanenberg is erg tevreden met de eerste ideeën. ,,Het plan is zeer omvangrijk. Bijna elke straat krijgt een groener uiterlijk met meer bomen en meer vierkante meters tuin. De meidoorns in een deel van de wijk moeten helaas wel worden gekapt, want daar zit spinselmot in. Daarvoor in de plaats komen krentenbomen, die in de lente mooi bloeien, daarna fris groen worden en in de herfst rood kleuren. Echt schitterend.”
De gemeente wil bewoners ook gratis planten gaan aanbieden om daarmee hun tuinen op te knappen en om nieuwe tuintjes in te richten. In de openbare ruimte zorgt de gemeente zelf voor de aanplant van het groen. ,,Ik hoop dat de bewoners het ook een goed plan vinden en dat ze enthousiast meedoen door ook hun eigen tuin mooier te maken”, zegt Zwanenberg.