GroenLinks Utrecht is zeer teleurgesteld over de opstelling van de NS in de discussie over de panden aan de Van Sijpesteijnkade. Een aantal weken terug heeft de NS een brief naar de gemeente gestuurd. Terwijl de discussie over de panden nog niet is afgerond, stellen zij dat als Utrecht niet voor 1 maart aanstaande ‘ja’ zegt tegen hun stedenbouwkundig plan, de stad zijn contractuele verplichtingen niet nakomt en NS naar de rechter stapt.
Woordvoerder en GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg: "Sinds GroenLinks in 2009 haar strijd voor de van Sijpesteijnkade begon zie je eigenlijk al de onwil bij de NS om meer panden dan alleen het rijksmonument aan de kade te behouden. Wij hebben voortdurend gewezen op de kansen en mogelijkheden van dit bijzondere stukje Utrecht. Met het behoud van de kade begint de oude binnenstad al in het stationsgebied."
Met de brief kapt NS de discussie bot af, zegt Zwanenberg. "Als Utrecht niet voor 1 maart akkoord gaat met hun stedenbouwkundig plan, volgt de gang naar de rechter of moet Utrecht de panden terugkopen. Op zich biedt terugkopen natuurlijk een kans voor een betere ontwikkeling met behoud van de panden, maar het bedrag wat de NS daar voor wilt hebben, een slordige €15 miljoen, is in deze economische tijden niet op te hoesten door de stad."
Eerder werd door NS gesteld dat, hoewel de ontwikkeling aan de Van Sijpesteijnkade op dit moment in 2017 wordt verwacht, de panden op korte termijn plat moesten vanwege een nog te creëren bouwplaats voor de bouw van kantoren. GroenLinks is in ieder geval blij dat dat niet gaat gebeuren. Nu wordt het hoekpand van café The Guardian in 2014 als eerste gesloopt om plek te maken voor het HOV tracé. De rest kan dan blijven staan tot sloop echt noodzakelijk is voor de realisatie van fase II en III."
Wat GroenLinks betreft moet de kade in ieder geval overeind blijven tot de NS daadwerkelijk overgaat tot fase III, de ontwikkeling aan de Van Sijpesteijnkade zelf. "Dat biedt kansen om de komende paar jaar te werken aan een goede tijdelijke invulling van de kade, in plaats van dit 'interbellum' van de afgelopen jaren maar te laten voortduren. In Utrecht zijn genoeg (commerciële) creatievelingen die daar bijvoorbeeld een restaurant, een koffiezaak, flexwerkplekken of iets dergelijks kunnen opzetten. Ga met elkaar om tafel zitten en werk het uit", roept Zwanenberg op. "Dan levert de kade de komende jaren in ieder geval iets op. Financieel. En voor de stad.”
Lees hier meer over het dossier Van Sijpesteijnkade