In de Volkskrant van 31 juli 2009 wordt onder de kop ‘Meer gebitsproblemen bij illegalen’ verslag gedaan van het stijgend aantal illegalen dat kampt met gebitsproblemen. Het blijkt dat mensen noodgedwongen te lang doorlopen met kiespijn wat de kans op complicaties vergroot. GroenLinks vindt dit zorgwekkend. Raadslid Niki Schipper stelde de volgende schriftelijke vragen.
Op 19 november 2009 heeft de gemeenteraad een brief ontvangen betreffende tandartszorg ongedocumenteerde vluchtelingen en migranten, namens de Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht, Stichting Dienstverlening aan Buitenlanders, het ex-AMA team, Huize Agnes, Fanga Musow, STIL en de Utrechtse tandartsen dr R.Sabouri, dr M. Shojaie en dr D.S.F. Muradin. Sinds 2009 is de vergoeding van tandartszorg voor ongedocumenteerde vluchtelingen en asielzoekers gewijzigd. Tandartsen krijgen geen (volledige) vergoeding meer voor de zorg aan deze volwassenen.
In het artikel in de volkskrant wordt een beeld geschetst dat mensen noodgedwongen lang doorlopen met kiespijn en er dan kans bestaat op complicaties. Medisch noodzakelijke zorg bijvoorbeeld bij een kaakchirurgie wordt wel vergoed. De Utrechtse organisaties schatten dat in onze gemeente jaarlijks zo’n 150 mensen tandartszorg nodig hebben. De Utrecht organisaties proberen het ontstane zorggat op verschillende manieren te dekken. Maar helaas willen (tijdelijk) te weinig tandartsen een gratis behandeling uitvoeren en de fondswerving brengt minder op dan gehoopt (waarschijnlijk mede in verband met de kredietcrisis)
GroenLinks vind het zorgelijk dat er binnen onze gemeentegrenzen mensen noodgedwongen rondlopen met kies- en tandpijn.
Vragen
1a. Kan het college een beeld schetsen van de omvang van het tanden en kiespijn probleem van ongedocumenteerden in Utrecht?
1b. Is er sprake van een stijging van het aantal onbehandelde gebitsproblemen sinds de tandartszorg voor illegalen niet meer wordt vergoed?
1c. Zo ja, wat is de mening hierover van het college?
2a. Deelt het college het gevoele van GroenLinks dat het zorgelijk is dat mensen binnen onze gemeentegrenzen met kies- en tandpijn moeten rondlopen? Zo ja, waaruit kunnen we deze zorgen van het college opmaken?
3a. Vind het college, met GroenLinks, ook dat voorkomen beter is dan genezen?
3b. Zo ja, waaruit blijken inspanningen van het college om kies en tandpijn onder ongedocumenteerden te voorkomen? 4. Ziet het college mogelijkheden om tandartszorg voor Utrechtse ongedocumenteerden te vergoeden, en welke kosten zouden hiermee gepaard gaan?