Het Museumcafé Lombok heeft afgelopen vrijdag onverwacht de deuren gesloten. Het culturele café aan de Kanaalstraat is een werkgelegenheidsproject van Stichting Cartesius en leed jaarlijks een verlies van 75.000 tot 100.00 euro. De ondernemingsraad van Cartesius betreurt de sluiting.

In het café werkten mensen die langdurig werkzoekend zijn. Naast horeca geeft het café ook historische informatie over Lombok, organiseert het een vertelfestival, diverse exposities en debatten. Vorig jaar kreeg het café een tik op de vingers van de gemeente, omdat het Museumcafé te veel café en te weinig museum was.

Cartesius zegt dat ze de begroting van het café niet rond krijgen en daarom de deuren moeten sluiten. De stichting wilde wel meewerken aan een overdracht van de activiteiten naar een nieuwe uitbater en heeft daarom het café een half jaar langer opengehouden dan aanvankelijk de bedoeling was. In april leek het café gered, doordat de gemeente in gesprek was geraakt met Stichting De Gids, Altrecht, Stichting SOL en Portes over een overname. De bestemming zou gewijzigd kunnen worden van 'maatschappelijke doeleinden' naar de lichtste vorm van horeca, waardoor ongeveer de helft van het vloeroppervlak gebruikt kan worden voor alleen horeca.

Volgens de Ondernemingsraad van Cartesius hebben de overnamekandidaten echter nooit iets van zich laten horen. ,,Wij vrezen dat van een warme overdracht en de zo belangrijke continuïteit van het Museumcafé geen sprake zal zijn. De jaren opgebouwde expertise omtrent de multi-etnische samenleving binnen Lombok gaat daardoor verloren. Dat is wrang in het Europese jaar van de Interculturele Dialoog”, aldus voorzitter Bruins Slot van Cartesius.

Ook GroenLinks betreurt de sluiting en de gang van zaken rond de ‘warme overdracht". ,,Het Museumcafé is een uniek café waar het goed toeven was voor alle mensen van Lombok en waar verschillende culturele- en maatschappelijke activiteiten ontplooid werden”, zegt raadslid Pepijn Zwanenberg. ,,Wij willen dat het college het Museumcafé van de ondergang redt. We willen linksom of rechtsom graag een doorstart, want definitieve sluiting is een te groot verlies voor de wijk.”