Het Utrechtse college, bestaande uit GroenLinks, D66 en PvdA, heeft vandaag een belangrijke stap gezet in de realisatie van zes windmolens op industrieterrein Lage Weide. Na een lang en zorgvuldig traject, waarbij bewoners en belanghebbenden zich hebben kunnen uitspreken, start binnenkort de officiële inspraak op het voorstel. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad dit najaar definitief over plaatsing van de molens.

Ambitie
De gemeente heeft een milieueffectrapportage en maatschappelijke kosten-batenanalyse uit laten voeren en onderzocht of het plan realiseerbaar is en onder welke voorwaarden. Raadslid en woordvoerder Steven de Vries is blij met de positieve uitkomsten. "GroenLinks wil dat Utrecht een bijdrage levert aan het zoveel mogelijk tegengaan van klimaatverandering. In het collegeprogramma is dan ook opgenomen dat we in 2020 20% duurzame energie willen opwekken. Om die doelstelling te halen, heb je naast zonne-energie ook windenergie nodig", zegt De Vries. GroenLinks is voorvechter van een zo groen en duurzaam mogelijke samenleving. Daar hoort de ambitie bij Utrecht in 2030 klimaatneutraal te maken. De Vries: "Om aan die ambitie te kunnen voldoen moeten we investeren in duurzame energievormen als windenergie. Daarbij is het van belang dat, zoals in dit geval goed gelukt is, er breed overlegd wordt met de buurt om de impact en de overlast zo klein mogelijk te houden. Het college verdient op dit punt een groot compliment."

Provincie
De provincie Utrecht stelde onlangs de Ruimtelijke Structuurvisie op. Hierin verankerden de provinciale fracties van GroenLinks, PvdA en D66 Lage Weide als locatie voor windenergie. “Door windmolens te bouwen op industrieterrein Lage Weide komen de Gemeente en Provincie tegemoet aan de afspraken met Minister Kamp om tot 2020 het aantal windmolenlocaties in Nederland te verdubbelen. Zo werken we niet alleen aan het tegengaan van klimaatverandering, maar wordt de Nederlandse energieproductie bovendien minder afhankelijk van vervuilende kolen- en kerncentrales”, aldus De Vries.

Positief
Het collegebesluit betreft de door de gemeente Utrecht gekozen voorkeursvariant waarbij er zes windmolens worden geplaatst met een vermogen van 2,5 MW, centraal op het industrieterrein Lage Weide. Het besluit komt grotendeels tegemoet aan de eisen van de klankbordgroep, en neemt bovendien het onderzoek van de GG&GD naar geluidseffecten, de maatschappelijke kosten-batenanalyse, het onderzoek naar de slagschaduw van de turbines en het effect van de plaatsing op de waarde van huizen in de omgeving over. De Vries: "Het was voor GroenLinks van groot belang dat uit de onderzoeken zou blijken dat bewoners minimale overlast krijgen van de molens. Daar moet je als gemeente heel zorgvuldig mee omgaan en de negatieve gevolgen goed in kaart hebben gebracht. Dat is met het vaststellen van deze onderzoeken gedaan.”

Locatie
De gemeente heeft eerder in een haalbaarheidsonderzoek onderzocht welke gebieden in Utrecht geschikt zouden zijn voor de plaatsing van windmolens. Lage Weide rolde uit de bus als meest geschikte locatie. Windmolens gaan goed samen met bedrijfsfuncties, zegt De Vries. "Op Lage Weide zijn mogelijkheden voor het plaatsen van windmolens op voldoende afstand tot omliggende woningen en dragen de molens bij aan een omslag naar een duurzaam bedrijventerrein. Een win-win situatie"