De minister van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om zonder steun van de gemeente Utrecht een volgende beslissende stap te zetten in de verbreding van de A27. GroenLinks is zwaar teleurgesteld in de starre opstelling van Schultz van Haegen. Woordvoerder Peter van Corler: "Met deze stap van de minister wordt de overlast voor bewoners aan de oostkant van de stad alleen maar groter."
"De beste optie voor Utrecht, het binnen de 'bak van Amelisweerd' houden, is niet serieus onderzocht. Los van discussies over luchtkwaliteit of het wel of niet kappen van bomen, zou zeker een VVD minister, met name in financieel krappe tijden, alle alternatieven serieus moeten onderzoeken. Het is onverantwoord dat dit nu niet gebeurt."
Amelisweerd
Door de plannen van minister Schultz van Haegen voor een verbreding buiten de 'bak' moet er een stuk van het bos bij Amelisweerd worden gekapt. "Zeker omdat er zeer goede alternatieven zijn, is dit totaal onnodig," zegt Van Corler. "Maar de minister wil die alternatieven blijkbaar niet zien. De 'minimale asfaltvariant' waarin de impact op de omgeving het gunstigst is, voor mens én natuur, heeft de minister niet serieus onderzocht. In de gemeenteraad hebben we altijd gepleit voor een oplossing binnen de 'bak'. Dat is voor de wethouder ook het uitgangspunt geweest in de onderhandelingen. Maar de minister heeft haar plan getrokken. Het lijkt een beetje 'her way AND the highway", aldus Van Corler.
Onderhandelingen
Om de bereikbaarheid te verbeteren werkten het Rijk, de provincie, het BRU en de gemeente Utrecht sinds 2006 samen. Deze samenwerking lijkt nu dus onder zware druk te staan door de onwrikbare opstelling van de minister. De Utrechtse wethouder Frits Lintmeijer heeft in een vandaag verzonden brief aan de gemeenteraad aangegeven dat Utrecht niet mee kan gaan in het huidige plan van de minister. Het zal volgens de wethouder onherroepelijk tot gevolg hebben dat de 'bak' moet worden verbreed, wat ten koste gaat van een aanzienlijk stuk bos bij Amelisweerd. "Een variant die de capaciteit optimaliseert binnen de bestaande bak is naar ons inzicht niet op een gelijkwaardige manier uitgewerkt. Wij staan op het standpunt dat een weloverwogen afweging tussen de voor- en nadelen van alle varianten daarom nu niet is te maken", schrijft het college.
Amendement
In de raadsbehandeling op 4 november 2010 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorkeursalternatief en heeft daarbij enkele amendementen vastgesteld. In Amendement A34 stelt de raad dat er moet worden gekeken naar de mogelijkheid om de doorstroming op de A27 te vergroten door optimaal gebruik te maken van de bestaande bak in Amelisweerd. "Dit amendement is voor ons steeds uitgangspunt geweest voor de gemeentelijke inbreng in de onderhandelingen", aldus wethouder Lintmeijer. "Maar als je tegen dezelfde onwil blijft aanlopen, houdt het op een gegeven moment op."
Afweging
GroenLinks heeft in de samenwerking met het Rijk altijd de afweging gemaakt of het voor Utrechters en voor de omgeving voldoende zou opleveren. Raadslid Peter van Corler: "Het huidige aanbod was veel te mager: 15 miljoen extra voor inpassingsmaatregelen lijkt heel wat, maar op een investering van zeker 400 miljoen is het te weinig. Bovendien wordt door de minister steeds gesteld dat er aan de wettelijke vereiste voldaan wordt. Dat lijkt me niet meer dan logisch. Er valt nog een hoop te verbeteren aan de plannen van de minister. Wij zijn hier nog niet klaar mee", besluit een strijdvaardige Van Corler.