De regels waaraan bewoners moeten voldoen voor het aanvragen van leefbaarheidbudget zijn vereenvoudigd. Dat heeft de gemeenteraad op 7 februari besloten.

Bewoners en ondernemers uit de stad hadden tot nu toe twee mogelijkheden om de leefbaarheid in hun wijk te verbeteren; via het Leefbaarheidsbudget en via het Recht van Initiatief. De gemeenteraad heeft nu de verordening voor het Recht van Initiatief ingetrokken. In de praktijk betekent dit dat de budgetten worden samengevoegd en de regels vereenvoudigen, waardoor het makkelijker is om een aanvraag in te dienen.

De raad was positief over het voorstel; het werd unaniem aangenomen. Leefbaar Utrecht diende een motie in om te zorgen dat alleen bewoners en ondernemers een aanvraag kunnen indienen voor het budget en niet ook de wijkbureaus of gemeentelijke diensten. Wethouder Giesberts (GroenLinks) vindt het echter belangrijker dat er voldoende draagvlak is in de wijk voor een plan, maar steunde desondanks toch de strekking van de motie, waarna deze alsnog werd verworpen.

Giesberts zegde verder toe de raad elk half jaar een overzicht van de ingediende plannen te geven. Per wijk is één miljoen euro beschikbaar uit het Leefbaarheidsbudget.

Rijnvliet

De raad stelde ook het Structuurplan voor het woongebied Rijnvliet vast. Rijnvliet ligt tussen de Meern, de A2 en de A12 in. Een amendement van de oppositie om het woningbouwprogramma te verhogen van 900 naar 1.550 woningen. Wethouder Bosch meende dat er niet meer dan 1.000 woningen gebouwd kunnen worden zonder het groenstedelijke milieu aan te tasten.

Voor de aanleg van de zuidelijke rondweg en de waterleiding moeten 6.000 bomen worden gekapt in het gebied. Alle partijen in de raad wilden graag zoveel mogelijk bomen gespaard zien. De wethouder antwoordde dat de tracés voor beiden al vastliggen. Andere mogelijkheden zijn wel bekeken, maar zouden nog meer bomen kosten.