Onlangs presenteerde GroenLinks-wethouder Frits Lintmeijer het aanvullend pakket maatregelen om de luchtkwaliteit in Utrecht te verbeteren. Een breed pallet aan stimuleringsmaatregelen waar ook de uitbreiding van de milieuzone bij hoort. Naast vrachtverkeer gaan nu ook de meest vervuilende personenauto's en bestelbusjes onder deze milieuzone vallen.
Noodzakelijk
Alleen met het stimuleren van een overstap naar een minder vuile auto lossen we de problemen niet op, zegt woordvoerder Peter van Corler. "Er is naast de diverse wortelen ook een stok nodig. Het instellen van een milieuzone voor de meest vervuilende auto's is geen maatregel die we graag nemen, maar een noodzakelijke maatregel om de gezondheid van Utrechters te beschermen." In het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), zouden verschillende overheidslagen gezamenlijk de strijd aangaan om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. In de praktijk ligt deze opgave voor het grootste gedeelte op het bord van de gemeente. Zeker wanneer het Rijk niet mee, maar tegen werkt, zegt Peter van Corler. "Er worden landelijk besluiten genomen die haaks staan op de gezamenlijke doelstellingen uit het NSL. Er komt geen kilometerbeprijzing of spitsheffing, maar wel worden de 80km-zones afgeschaft en wordt de snelheid op de snelweg zelfs verhoogd naar 130km per uur. Daarmee wordt onze opgave in Utrecht er niet makkelijker op en is het goed dat deze wethouder zelf met concrete oplossingen komt."
EU normen
Naast gezondheidsredenen zijn er de EU-normen waar we aan moeten voldoen. Voor 2015 moet Utrecht aan de norm voldoen en die deadline nadert met rasse schreden. GroenLinks maakt zich zorgen of Utrecht deze deadline gaat halen. "We lopen als Utrecht het risico op boetes en op een bouwstop voor projecten in de stad als de luchtkwaliteitsnormen worden overschreden. Nog een extra reden om haast te maken met het nemen van maatregelen", vindt Van Corler.
Bronmaatregelen
De insteek van het college om vooral in te zetten op bronmaatregelen is volgens raadslid Van Corler logisch. "Bronmaatregelen zijn er op gericht om de grootste bron van de vervuiling aan te pakken. Het gaat dan wel om zaken waar we als gemeente iets aan kunnen doen en dat is vooral het autoverkeer.” In het voorgestelde maatregelenpakket wordt ingezet op vervangen van de meest vervuilende personenauto's en bestelbusjes. GroenLinks vindt dit een goede stap, maar legt liever de nadruk op het vervangen van autovervoer door andere vormen, zoals deelauto's, OV-abonnementen of (elektrische) fietsen. Deze maatregelen staan niet op zich. Van Corler: “Zo blijven we natuurlijk inzetten op verbeteren van het Utrechtse fietsklimaat en wordt het grootste gedeelte van de bussen eind dit jaar vervangen door schonere exemplaren. Maar de maatregel waarbij auto's die de grootste gezondheidsschade toebrengen worden geweerd uit een deel van de stad blijft noodzakelijk.”
Gezondheid
Van Corler noemt het opvallend hoe er door sommige partijen op de milieuzone wordt gereageerd. "We verbieden bepaalde vormen van verkeer op de grachten, omdat het ten koste gaat van de werfkelders. Het is heel logisch dat op bepaalde wegen geen landbouwvoertuigen mogen rijden, vanwege de doorstroming. En niemand vindt het raar dat vanwege de verkeersveiligheid je niet mag fietsen op de snelweg. Dan is het vreemd dat, als het gaat om de gezondheid, het weren van de meest vervuilende auto's voor sommige partijen te ver gaat", besluit Van Corler.