Peter van Corler
Peter van Corler

Meerderheid voor plan GroenLinks voor fonds jongeren met problematische schulden

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad stemt in met het GroenLinks-plan om een fonds op te richten voor jongeren met problematische schulden.

Tijdens de afsluitende raadsvergadering van de voorjaarsnota 2016 stemt een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad in met het GroenLinks-plan om een fonds op te richten voor jongeren met problematische schulden. Er wordt 560.000 euro voor het fonds gereserveerd.

Sociale keuze

‘GroenLinks wil voorkomen dat Utrechtse jongeren met een achterstand aan hun volwassen leven beginnen,’ zei GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer tijdens de raadsvergadering. ‘ Dit fonds is niet alleen een sociale keuze, maar ook een pragmatische,’ aldus De Boer. ‘Doordat jongeren nauwelijks afloscapaciteit hebben, worden hun schulden heel snel veel groter. Dit willen we voor zijn.’

Terugbetalen

In het plan van GroenLinks-raadslid Peter van Corler is opgenomen dat de schulden die door de gemeente worden opgekocht, door de jongeren wel op een manier moeten worden terugbetaald.

Van Corler: 'Er zijn verschillende vormen denkbaar om de opgekochte schulden terug te laten betalen, zoals via een zachte lening, scholing of het doen van (vrijwilligers)werk. Belangrijk is dat we de jongeren begeleiden, en dat we ze ook leren om te voorkomen dat ze in toekomst weer in de problemen komen.’

Nibud

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 42 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar één of meer schulden of betalingsachterstanden heeft.