De winkels in Utrecht mogen elke zondag open. Dat is de uitkomst van de behandeling van het burgerinitiatief "Utrecht wil elke zondag open" in de gemeenteraad vandaag. GroenLinks Utrecht stemde verdeeld: zeven GroenLinks-raadsleden stemden tegen de koopzondag, drie stemden voor het burgerinitiatief.
Afweging
GroenLinks-raadslid en woordvoerder Jan Ravesteijn legt uit hoe de discussie in de fractie is verlopen. "Het gaat bij dit voorstel om een afweging tussen ondernemersbelangen, consumentenbelangen, bewonersbelangen en werknemersbelangen. Ieder van ons heeft de verschillende argumenten zorgvuldig gewogen. De één is vooral tegen vanwege het belang van de kleine ondernemer en het toenemende consumentisme. Terwijl andere tegenstanders er juist aan hechten dat er één dag in de week géén winkels open zijn en er rustig door de binnenstad gewandeld kan worden." De drie voorstanders binnen GroenLinks blijven voor een duurzame economie en pleiten ook niet voor meer en onnodig consumeren. Ravesteijn: "Zij kiezen vooral de vrijheid van de consument om zelf te kunnen bepalen wanneer hij winkelt. Of voor de positieve effecten die het heeft op een bezoek aan de stad in combinatie met ons culturele aanbod."
Stemverhouding
Het afwegen van alle voors en tegens heeft uiteindelijk geleid tot een andere stemverhouding dan bij het voorstel voor het openstellen van alle supermarkten op zondag. Toen was de verhouding vijf voor en vijf tegen. "Gegeven het feit dat er binnen de stad en ook binnen de GroenLinks achterban verschillend wordt gedacht over de koopzondag en er op dit punt geen duidelijk partijstandpunt is, hebben we besloten dat de fractieleden in deze kwestie hun individueel keuze kunnen maken. Dat lijkt ons wel zo consequent in navolging van het vorige debat over de koopzondagen", aldus Ravesteijn. De verhouding zeven stemmen tegen en drie voor komt overigens vrij goed overeen met de uitslag van de poll op de website van GroenLinks. Van de ruim 1200 stemmen is ruim 75% tegen het voorstel.
Referendum
Het burgerinitiatief kreeg deze week concurrentie van de tegenstanders van de koopzondag. Zij wilden de vraag over wel of geen koopzondag aan de gehele stad voorleggen middels een referendum. De indieners waren echter formeel drie dagen te laat met het aanvragen van het referendum. Die aanvraag dient zeven dagen voor de behandeling in de gemeenteraad bij de gemeente binnen te zijn. Referendumpartij D66, PvdA, VVD, CDA, Leefbaar Utrecht en Groep Kuijper weigerde in het ordedebat dat volgde het burgerinitiatief door te schuiven naar de volgende vergadering, waardoor de 324 handtekeningen die nodig waren voor het aanvragen een referendum voor niks zijn opgehaald. Ravesteijn: "Het aantal handtekeningen is ruim gehaald. Voor de raadsvergadering overhandigde de initiatiefnemers van het referendum de handtekeningen aan de burgemeester. Wij hadden hen dan ook graag de kans gegeven. Een initiatief van burgers dien je als gemeenteraad altijd serieus te nemen. Zeker als ze in een paar dagen tijd nog zoveel medestanders weten te vinden."
Ordedebat
Fractievoorzitter Heleen de Boer zei tijdens het ordedebat over het referendum: "Over of het volgens de procedure allemaal precies wel of niet kan, kunnen naar ons idee juristen een hele dag debatteren. Wat ons betreft zijn procedures – zeker die rondom referenda – er voor bedoeld voor burgers dingen mogelijk te maken. Om het ambsgedicht van Ingmar Heytze te citeren:
Gun ons de wijsheid van uw bewoners;
Laat deze raad hun vragen horen
En hun ware spreekbuis zijn.
Dat geldt wat ons betreft voor zowel voor- als tegenstanders van de koopzondag. Daarom gaven we gehoor aan de vraag van de indieners van het burgerinitiatief dit punt op de agenda te zetten en willen we eveneens gehoor geven aan de vraag van “Utrecht is geen Harrie” om over dit belangrijke besluit – waarover in de stad veel discussie is – een referendum te mogen houden. Dat dit geld en tijd kost, is duidelijk. Maar hoort bij democratie."
Lees hier hoe het ordedebat over het referendum verliep.