Meer stallingsruimte, een fietsparkeernorm, het op verzoek van bewoners omvormen van parkeerplekken tot openbare ruimte en het verminderen van de parkeerdruk door een vereenvoudigde procedure voor het invoeren van betaald parkeren. Het zijn enkele maatregelen uit de vandaag aangenomen nota Stallen en Parkeren, op weg naar een aantrekkelijke, bereikbare en gezonde stad.


Fietsparkeernorm
GroenLinks-raadslid en woordvoerder verkeer Peter van Corler: "We zijn vanuit GroenLinks zeer tevreden met het nieuwe beleid rondom stallen en parkeren. Eén van de punten waar ik met name blij mee ben, zijn de fietsparkeernormen. In 2008 heeft GroenLinks voor het eerst voorgesteld fietsparkeernormen te gaan hanteren, en het heeft misschien even geduurd, maar het was het wachten zeker waard. Utrecht gaat, naar mijn weten als eerste stad in Nederland, de fietsparkeernorm als harde eis stellen." Bij nieuwbouw moeten vanaf nu dus standaard voldoende fietsenstallingen gerealiseerd worden. 

Minder parkeerplekken
Voor de veiligheid, leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Utrecht geeft de gemeente meer ruimte aan voetgangers en fietsers. Dit betekent dat er op sommige plekken op straat minder ruimte komt voor geparkeerde auto's. In de binnenstad verdwijnen binnen een paar jaar al zo'n vijftig parkeerplekken en in de ring rond het centrum nog eens zestig. Daarnaast wordt het makkelijker voor bewoners om parkeerplaatsen in hun staat om te vormen tot een fietsparkeerplek, groen of speelplaatsen voor kinderen. Peter van Corler: "De procedure is nu zodanig vereenvoudigd dat in een gebied met betaald parkeren in totaal 2% van de parkeerplaatsen voor leefbaarheidsinitiatieven mogen worden opgeheven, zonder fysieke of financiële compensatie. Het gaat hierbij om kleine ingrepen, 1 à 2 parkeerplaatsen per keer, zodat het in het hele rayon mogelijk wordt."

Meer stallingsruimte
Het aantal fietsers blijft de komende jaren doorgroeien. De nieuwe parkeeraanpak zet daarom in op extra stallingen en een effectiever gebruik van bestaande ruimte. Tegelijkertijd focust een intensievere handhaving op fout en hinderlijk gestalde fietsen. "De stallingscapaciteit van fietsen in de binnenstad en het uitbreiden van de buurtstallingen is hard nodig. In de commissie hebben we aandacht gevraagd voor de verhouding tussen investeren in nieuwe stallingen en het intensiveren van handhaving. We hebben geen bezwaar tegen het intensiveren van de handhaving, vooral ook in de woonwijken, als dit er vooral op gericht is om plekken vrij te maken door weesfietsen te ruimen, maar ook om fietsen simpelweg even recht te zetten", zegt Van Corler.

Betaald parkeren
Om de druk op de openbare ruimte te verminderen en de leefbaarheid te vergroten gaat het college de procedure voor de invoering van betaald parkeren vereenvoudigen: een hoge parkeerdruk wordt het criterium. Van Corler: "Deze nieuwe manier van invoeren van betaald parkeren, waarbij objectief vastgestelde parkeerdruk de maatstaf is, is volgens GroenLinks een goede werkwijze. Zeker in combinatie met het betrekken van bewoners en bedrijven bij het meedenken over de dagen en tijden waarop betaald parkeren geldt." Daarnaast gaat Utrecht de tarieven verhogen voor kortparkeren in de ring rond de binnenstad en wordt ook de prijs van een parkeervergunning geleidelijk meer in balans gebracht met de uitgaven voor en uitbreiding van handhaving. Zo wordt bijvoorbeeld een tweede parkeervergunning duurder gemaakt.