In Overvecht-Noord ligt nu nog 84 kilometer aan brosse gasleidingen, die voor 2024 om veiligheidsredenen moeten worden vervangen. Nu wil het geval dat de gemeente al eerder de ambitie heeft uitgesproken om de wijk Overvecht-Noord voor 2030 aardgasvrij te maken. “Het zou natuurlijk doodzonde en weggegooid geld zijn om nu gasleidingen te gaan vervangen in gebieden waar we zo snel mogelijk van het gas af willen,” aldus Heijne. GroenLinks was dan ook groot voorstander van elektrisch koken in deze wijk. Omdat de woningen aangesloten zijn op stadsverwarming, is kookgas het enige gas dat gebruikt wordt. 

Ontzorgd  

Stedin en woningbouwcorporatie Mitros gaan samen met de gemeente aan de slag om de woningen klaar te maken voor elektrisch koken. Daarbij draagt Mitros de kosten en worden bewoners, indien gewenst, volledig ontzorgd. Ze krijgen een vergoeding voor een elektrisch fornuis en een geschikte pannenset. “Ook de energierekening zal lager worden, dus bewoners gaan er financieel op vooruit en zijn hiermee klaar voor de toekomst. Geen wonder dat 92% van de bewoners dit een goed idee vindt”, zegt Heijne.  

GroenLinks hoopt dat dit project een voorbeeld en een katalysator wordt voor nieuwe duurzame energie projecten. “We hebben geen tijd te verliezen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast is aardgas momenteel ontzettend duur en moeten we ervoor in zee met landen als Rusland, waar we liever niet afhankelijk van willen zijn. Allemaal redenen om zo snel mogelijk van het gas af te gaan.”