Heijne: “Wereldwijd gaat het steeds slechter met de natuur en biodiversiteit. En worden de gevolgen van de klimaatcrisis met de dag meer voelbaar. Laten we op plekken waar het kan duurzame energie en natuur combineren. En zo twee vliegen in één klap slaan!” In het voorstel van Heijne wordt er bij grote projecten voor zon- en windenergie vooraf gekeken hoe rekening gehouden kan worden met natuur en biodiversiteit.

Natuur en het opwekken van zon- en windenergie kunnen op sommige plekken goed hand in hand gaan. Heijne: “Een mooi voorbeeld is zonnepark de Kwekerij in Hengelo. Met 7000 zonnepanelen wordt energie opgewekt voor 500 huishoudens. En is er volop gelegenheid te recreëren in het groen. Er zijn nestkasten, een kleine schaapskudde en insectenhotels.”

Regionale Energiestrategie Utrecht  

Heijne deed dit voorstel tijdens het debat over de plannen van de regio Utrecht voor het lokaal opwekken van duurzame energie, de zogenaamde RES (regionale energiestrategie). “GroenLinks is blij met de ambities en vindt het heel goed dat het Utrechtse stadsbestuur met concrete plannen een flink deel voor haar rekening neemt.” Duurzame projecten die in de pijplijn zitten zijn onder andere het stimuleren van zon op grote (bedrijfs)daken, zon- en windenergie in Rijnenburg en Reijerscop en de zonnevelden op de geluidswal A12, Meijewetering en Haarrijnseplas.