GroenLinks wil meer aandacht voor klimaatverandering en voor milieuproblemen die de gezondheid van inwoners bedreigen. Dat zegt fractievoorzitter Marry Mos vandaag in een debat over het nieuwe Milieubeleidsplan van de gemeente Utrecht.

Volgens Marry Mos moeten de inwoners, de gemeente en het bedrijfsleven alle zeilen bijzetten om in 2030 een klimaatneutrale stad te kunnen zijn. ,, Om dat voor elkaar te krijgen moeten we de ambities ernstig aanscherpen. Het gebruik van fossiele brandstoffen moeten we bijvoorbeeld sterk reduceren”, aldus Mos. ,,Verder willen we dat de gezondheid van de inwoners voorop komt te staan. Dat betekent bijvoorbeeld dat we strenge normen moeten hanteren voor fijn stof in de lucht.”

GroenLinks wil dat duurzaamheid de rode draad wordt op alle afdelingen van de gemeente. Het gaat dan onder meer om het inkopen van milieuvriendelijke goederen, zuinige straatverlichting, groene stroom en om het opwekken van duurzame energie. ,,Maar denk ook aan het terugdringen van automobiliteit en aan strenge normen voor duurzaam bouwen. En we moeten de stad aanpassen aan de gevolgen van de opwarming van de aarde; denk aan het voorkomen van ernstige wateroverlast.”

Kleurloos

Het oude Milieubeleidsplan, dat in 2008 afloopt en nog door het vorige college is gemaakt, is volgens GroenLinks kleurloos. ,,De afgelopen jaren is het milieubeleid onder de maat geweest. De doelstellingen waren niet concreet en zijn aangepast aan wat reeël is. Eigenlijk paste de gemeente de doelstellingen aan de werkelijkheid aan, en dan doe je in de praktijk dus niets. Nu we een nieuw Milieubeleidsplan maken, is het wat ons betreft nu of nooit. Daarom zeggen wij tegen het college: ‘ga aan de slag, neem je verantwoordelijkheid serieus en maak een ambitieus beleidsplan met minimaal honderd concrete maatregelen.”

Het nieuwe Milieubeleidsplan moet medio 2008 klaar zijn. GroenLinks wil graag betrokken worden bij het uitwerken van de doelstellingen en bij het bedenken van oplossingen. ,,Het gaat erom, dat we klimaatverandering gebruiken als een kans om de stad een nieuwe impuls te geven, economisch en op gebied van leefbaarheid; dat Utrechters blij worden van een duurzame samenleving en dat de economie profiteert van innovatie en van nieuwe mogelijkheden.”