Vandaag is het 21 maart, internationale dag tegen discriminatie en racisme. De dag is in 1966 in het leven geroepen, maar blijkt 47 jaar later nog altijd relevant. De afgelopen maanden ontving GroenLinks namelijk diverse meldingen van mensen die om uiteenlopende redenen de toegang zijn geweigerd tot uitgaansgelegenheden in de stad. Daarom stelt GroenLinks juist vandaag vragen aan het college over het deurbeleid in Utrecht.

Woordvoerder Patricia Wijntuin is vooral geschrokken van de aard van de vele reacties. "Het is duidelijk dat discriminatie en racisme de wereld nog niet uit zijn. Soms wordt er niet eens de moeite genomen een slecht excuus te verzinnen, maar wordt er gewoon gezegd dat 'Marokkanen er hier niet inkomen'. Eén iemand meldt zelfs dat dit bijna structurele vormen aan begint te nemen. Daar ben ik erg van geschrokken", zegt het GroenLinks-raadslid.

In het convenant Veilig Uitgaan heeft de gemeente Utrecht een aantal punten geformuleerd hoe zij wil bevorderen dat mensen zich veilig, prettig en welkom voelen bij het uitgaan. Het panel deurbeleid is hier een uitkomst van. Het panel heeft tot doel voorvallen bespreekbaar te maken met horecagelegenheden of nog beter, te voorkomen. GroenLinks vraagt het college met het panel in gesprek te gaan om te zorgen dat de bekendheid onder het uitgaanspubliek wordt vergroot. Daarnaast wil Wijntuin dat uitgaansgelegenheden die nog niet aangesloten bij het panel, zo snel mogelijk gaan deelnemen. "Desnoods door hen publiekelijk aan te spreken op hun verantwoordelijkheid."

GroenLinks heeft de volgende vragen aan het college.

  1. Deelt het college de mening van de GroenLinks-fractie dat iedereen zich in Utrecht veilig, prettig en welkom moet voelen?
  2. Is het college bekend met ervaringen van horecabezoekers die de toegang tot uitgaansgelegenheden zijn geweigerd en zich daardoor niet welkom voelen bij deze gelegenheden?
  3. Wat is het oordeel van het college hierover? En wat gaat het college hieraan doen?
  4. Hoe staat het met de bekendheid van het Panel Deurbeleid bij het uitgaanspubliek? Indien de bekendheid met het panel gering is, welke mogelijkheden heeft het College om dit te vergroten?
  5. Slaagt het Panel er voldoende in om incidenten bespreekbaar te maken? Indien dit nog onvoldoende het geval blijkt te zijn, wat gaat het college hieraan doen?
  6. Nog een te groot aantal horecagelegenheden zijn geen lid van het panel. Hoe komt dit en wanneer mogen we een 100% deelname verwachten? Hoe wil het college dit bereiken?
  7. Is het college bereid om horecagelegenheden (desnoods publiekelijk) aan te spreken op het uitblijven van deelname aan het panel?
  8. De volgende evaluatie van het convenant Veilig Uitgaan zal pas in 2015 beschikbaar zijn. GroenLinks vindt het belangrijk om al eerder een beeld te krijgen hoe het uitgangspubliek de bejegening aan de deur bij horecagelegenheden in Utrecht ervaart. Is het college bereid om met panel deurbeleid hierover een gesprek te gaan en te bezien wat op korte termijn mogelijk is? En de raad voor de voorjaarsnota hierover te informeren?